Англия победи Норвегия с 1:0 в контрола играна на „Уембли”, но отново тимът на Рой Ходжсън не бе убедителен в представянето си. 

На трибуните имаше едва около 40 000 зрители, което ясно показа и разочарованието на феновете от отбора. 

В мача нямаше кой знае колко добри положения, а домакините успяха да стигнат да триумфа благодарение на гол от дузпа на Уейн Руни в средата на втората част. 

Норвежците, които са съперник на България в европейските квалификации, играха прилично и имаха няколко ситуации, които обаче пропуснаха.  

Съставът на Англия бе обявен още в деня преди мача и в него в защита започна за първи път като титуляр Джон Стоунс от Евертън, който действаше в дясната зона на отбраната. Стъридж и Руни водеха атаката, а общо петима играчи на Англия бяха на 22 години или по-млади. Норвежците също бяха доста млади. 

Още в началото Лейтън Бейнс получи шанс да стреля от свободен удар, но изпълнението му бе разочароващо и топката мина високо над вратата. 

Домакините бяха по-активни и в 15-ата минута Стъридж и Стърлинг хубаво взаимодействаха, като крилото на Ливърпул с пета към съотборника си в наказателното поле, но неговият удар бе сравнително слаб и бе блокиран. 

Две минути след това Фил Джоунс стреля с глава след корнер, но не успя да намери далечния ъгъл. В средата на полувремето Ел Йонуси стреля точно, но право в ръцете на Джо Харт. 

В 25-ата минута Англия пропусна отличен шанс. Стърлинг даде извеждащ пас по въздуха зад защитата към Стъридж, който се измъкна, но не успя да овладее по най-добрия начин, а след това при прехвърлящият му удар топката не попадна в целта. 

Последваха още няколко нелоши положения за домакините, при едно от коите Бейнс нахлу в наказателното поле по диагонала и стреля, но отново защитник се намеси и отклони топката в корнер. Като цяло норвежците бяха групирани добре в своята половина и затрудняваше хората на Рой Ходжсън. 

Така или иначе през първата част голове не паднаха, а малко преди нейния край Джо Харт стресна феновете на Англия, след като изпусна топката при едно центриране от фланга, но за радост не успя да я отклони във вратата си. 

След почивката гостите започнаха добре. Опасно центриране от фаул бе избито в корнер от Хендерсън, а след него юношата на Манчестър Юнайтед Джошуа Кинг стреля отлично с глава към далечния ъгъл, но Джо Харт показа блестящ рефлекс и успя да избие. 

В 53-ата минута пак Кинг нахлу в наказателното поле след грешка на Кейхил, преодоля Фил Джоунс, но от малък ъгъл и от близка дистанция не успя да преодолее Харт. 

Англичаните не играеха нищо в тези минути, но в 67-ата минута получиха дузпа. Рахим Стърлинг се устреми в наказателното поле и там бе подсечен от Елабделауи. Нарушението бе категорично, а Уейн Руни не сгреши от бялата точка с мощен удар и така даде аванс на своя тим, с 41-ия си гол за националния отбор. По този начин той изпревари Майкъл Оуен и излезе еднолично на 4-о място във вечната класация. 

В 73-ата минута влезлият от пейката Дани Уелбек се справи с двама защитници, излезе на позиция за стрелба, но диагоналния му удар в близкия ъгъл, бе спасен от вратаря на Норвегия. 

Малко след това последва подаване на Уелбек успоредно на голлинията, но нямаше кой да засече топката. В оставащите минути не се случи нищо интересно и двубоят завърши 1:0. 

Англия – Норвегия    1:0

1:0    Руни    68 дузпа

Англия: Харт, Стоунс (81 Чеймбърс), Джоунс, Кейхил (84 Джагиелка), Бейнс, Окслейд-Чембърлейн (69 Милнър), Хендерсън, Уилшър (69 Делф), Стърлинг, Стъридж (89 Ламбърт), Руни (69 Уелбек) Норвегия: Ниланд, Елабделауи, Нордвайт, Форен, Линес (36 Фло), Скиелбред (68 Мохамед Елионуси), Йохансен, Йенсен (87 Педерсен), Дели (57 Конрадсен), Кинг (75 Нилсен), Тарик Елионуси (78 Камара).