Лас Палмас победи с 3:2 Валенсия като гост в дерби на дъното на испанската Примера дивисион, а играчите от Канарските острови се поздравиха с първи успех изобщо в кампанията. Тези три точки ги преместиха от последното на предпоследното 19-о място в класирането, докато домакините от Валенсия слязоха на абсолютното дъно, макар и двата отбора да имат по 6 точки.

Но това не беше главното в мача, а протестът на хиляди привърженици на Валенсия преди началото срещу управлението на президента Питър Лим и двамата задържани техни съмишленици за друга такава акция, но в Сингапур – родното място на бизнесмена. Протестите продължиха и след края на срещата, до късните часове на деня. Фенът Дани Куеста и съпругата му бяха задържани в малката азиатска страна преди близо три седмици, а според съобщенията мъжът е държал в ръцете си плакати с анти-Лим послания.

Иначе привържениците на Валенсия от години протестират срещу управлението на Лим, подчертава агенция АП. До момента обаче кой знае какви трайни успехи в тази посока няма. Лим взе клуба през 2014-а година, но привържениците смятат, че той не се интересува особено от развитието и заради това се събраха преди мача. също така хиляди останаха пред стадион Местая и след края на мача, който ги остави на дъното с 1 победа от 10 мача.

Иначе самата среща започна добре за валенсианци, които излязоха напред в резултата в 14-ата минута с точно изпълнена дузпа от Пепелу. Но две минути преди края на първото полувреме Алекс Муньос изравни, а 8 след подновяването на играта пристигналият под наем от английския Уулвърхямптън нападател Фабио Силва обърна хода на мача след пас на Хосе Кампаня.

В 69-ата минута домакините останаха 10 на терена, след като голмайсторът им Пепелу беше отстранен заради удар без топка срещу противник. Гостите се възползваха и Алберто Морено завърши точно атака на Оливър Макбърни за 1:3. Сесар Тареха оформи крайното 2:3 в 4-ата минута на добавеното време, но това беше всичко.

Лас Палмас отпразнува първата си победа през сезона и първа в Ла Лига от февруари насам, давайки им надежди, че могат да се измъкнат от последните три места.