Както се очакваше испанските национали бяха сериозно критикувани след поражението си с 1:2 от Словащия снощи. 

Медиите в страната, а и в Европа, отчетоха слабата игра на иберийците и наблегнаха върху грешката на Икер Касияс при първия гол на домакините. 

„Испания – от лошо към по-лошо” написа „Ел Паис”. „Ла Роха се провали в Словакия и игра без желание. Случи се това, което гледахме и в Бразилия. Хората на Дел Боске загубиха чара си, което не може да донесе нищо хубаво” добави изданието. 

„Испания остава на Мондиала” добавя „АС”, имайки предвид лошата игра на отбора в Южна Америка през лятото. „Без острота, без късмет и с груба грешка на Касияс. Диего Коста отново не успя да вкара” отбелязва спортният вестник. 

В Европа също обръщат вниманите на поражението. „Вдъхновените словаци унижиха Испания. Бившият играч на Челси Стох осигури триумфа. На иберийците липсваха идеи срещу сериозната защита на домакините. Дали не видяхме Касияс за последен път с националния екип?” изтъква „Гърдиън”. 

„Испания и Касияс – какъв провал. Случилото с Икер е ясен знак за залеза на този знаменит отбор. Тимът не е загубил шансове да се класира на европейското, но проблемите са сериозни. Диего Коста пък отново показа, че не се чувства комфортно с националния екип” отбеляза „Гадзето дело Спорт”.