Няколко дни след като беше признат официално, световният рекорд на Цанко Цанков за най-дълго непрекъснато и неасистирано плуване по река Дунав беше анулиран от Асоциацията за световни рекорди (OWR).

„След детайлно преразглеждане на нови доказателства относно рекорда и консултация с международните органи, ние взехме решението да анулираме този световен рекорд. Нашата ангажираност към запазването на прозрачността и интегритета на процеса на верификация е от първостепенно значение. Ние подхождаме към тези въпроси много сериозно, за да поддържаме най-високите стандарти“, се казва в изявлението на OWR, изпратено до „Спортал“.

Припомняме, че на 6 септември Цанков преплува 108.6 километра, което беше обявено от неговия екип за нов рекорд, но се оказа, че това е грешно. От една страна от Международната асоциация за плуване в открити води (WOWSA) обвиниха Цанков и неговия екип в подаване на „манипулирани и непълни данни“, а отделно се оказа, че през 2021 година румънецът Богдан Зурбагиу е преплувал 115.8 километра.

Така се стигна до 19 септември, когато въпреки предупрежденията на WOWSA да не прави нов опит, Цанков преплува 120 километра по река Дунав. В своя материал за отменения рекорд WOWSA определят това като „ПР каскада“, целяща да изчисти петното от репутацията на плувеца, оставено от първото плуване.