Няма как да се чувстваме добре, защото нашите надежди се оказаха излъгани. Това заяви в интервю за Дарик радио председателят на Българска федерация по художествена гимнастика Илиана Раева по повод новината, че родната грация Елвира Краснобаева няма да се състезава повече за България. Решението й е продиктувано от „семейни обстоятелства“, а състезателката ще продължи кариерата си, защитавайки цветовете на Армения.

„Няма как да се чувстваме добре, защото нашите надежди се оказаха излъгани. Твърде много дадохме като надежда, любов, отдаденост. Това дете тренира при треньорката си Светлана Юриевна от петгодишна - тази жена си даде живота за нея. Категорично изцяло е изградена в България. Тази година това, което направи българската федерация ударно да я налага в световния елит при жените и да завоюва толкова медали. Всичко това е наша стратегия за олимпийския цикъл, който предстои. Опитвали сме се по всякакъв начин да се направи всичко най-добро не само за нея, ние го правим за всяка наша състезателка. До последния момент не се знаеше дали тя ще участва или Боряна Калейн на Игрите в Париж. До такава степен ѝ се даде пълен шанс. Сега, когато трябва да берем плодовете, ако трябва да бъда откровена, ние получихме огромен шамар“, започна Раева и продължи:

„Лично аз се чувствам излъгана. По принцип аз не бях за такива драстични мерки. Тя когато дойде и ми каза, приех това нещо. Следях какви безумия се случваха по форумите на художествената гимнастика. Всъщност, не съм следяла, а това, което можех да следя, защото там където от нейната майка и баща са се развихряли някакви дебати защо е участвала Боряна Калейн на Олимпиадата, нямаше как да следя. Съвсем умишлено не взех отношение, защото това щеше да подклади още повече войни в социалните мрежи. Никога не съм си представяла, че ще се стигне до тук - тя да поиска да се състезава за друга държава“.

Председателят на БФХГ разкри, че в разговора, който е провела с Краснобаева, грацията не е уточнила държавата. „Разговорът, който проведе тя с мен, тя не уточни държавата. Днес нашият секретар Росина Атанасова проведе разговор с нейната треньорка, която всъщност най-тежко преживява нещата, защото тя ѝ беше повече от състезател. Тя заряза дома си, за да живее в София и да я тренира. Елвира ѝ е казала, че е имала предварителен договор с Армения още веднага след Игрите. Това е абсурдно“.

„Аз не мога да си го представя, тя се качи на Белмекен, разговаряше с Бранимира Маркова и каза, че продължава да няма никакъв проблем. В един момент ме викат в залата и ми казват, че искат да разговарят с мен и има някакъв проблем. Тя ми заяви, че не иска повече да играе за България. Аз естествено ѝ предложих, че тя вече е голям човек и може да остане тук, ако родителите ѝ не се чувстват окей. Ние направихме чудеса тя да получи гражданство. Тя получи български паспорт заради това, че е от най-талантливите ни гимнастички. Направиха се чудеса за нея“, каза още Раева с огорчение.

„След нейното решение нито аз, нито Бранимира Маркова можем да вземем някакви решения. Брани беше много засегната и беше за много драстични мерки. Аз наистина исках просто да си тръгне и да си замине. Всичко друго за мен няма никакво значение. Колегите от Управителния съвет, някои лично ми се обадиха по телефона и казаха, че за тях това е пълен абсурд. Ние сме България - това е изключително уважавана държава и не можем да допуснем по този начин тази подигравка. Така го приемат те. Всички ние смятаме, че Елвира няма никаква вина в този случай. Това е решение на майка ѝ. Аз я поканих да остане - тя знае, че тук ще ѝ подсигурим страхотни условия. Казах ѝ, че ще направим всичко възможно и финансите да бъдат още по-големи. Аз много съм се постарала тя да бъде спокойна и финансово, въпреки че беше първа година във възраст „жени“, но тя каза, че не иска, а иска да замине със семейството си. Донякъде е разбираемо. Драстичните предложения са на членове на УС. Ние сме подходили тактично и професионално с нашата позиция, която пуснахме“.

Раева допълни и по отношение на Боряна Калейн, че се съмнява гимнастичката да остане още една година. „Съмнявам се, че Боряна Калейн може да остане още една година. Тя не е обявила официално, но Боряна постигна своя връх. Не сме говорили конкретно дали ще се откаже или не, но плановете, които има - тя си има ангажименти януари и февруари, които не съвпадат с бъдещата подготовка за новия олимпийски цикъл. По-скоро смятам, че ще се откаже, но нека тя сама го обяви и го реши. Както се вижда, нищо не е последно като решение. Никой не си е представял, че сега, когато на Елвира в България ѝ се отваря вратата, тя отказва да се състезава. Аз очаквам всичко от всеки“.

„Чувстваме се излъгани в много отношения. Смятаме, че е липса на почтеност. Елвира е прекрасно момиче, което аз винаги ще обичам. Това, което направихме за нея за тази година и лично аз - увереността и силата, която съм ѝ давала през цялото време, за да навлиза по-спокойно при жените. За мен ударът и болката е много голяма. Мога да ѝ пожелая да е щастлива и здрава, да се състезава и да показва таланта си на света. Аз съм председател на една от най-големите сили в този спорт и ще защитя името на тази държава. Никой не може по този начин да постъпва с тази държава. Категорично заставам зад решенията на моите колеги от УС, които са много ядосани. Трябва да се знае, че не може да се постъпва по този начин със спортна сила в света на художествената гимнастика, след толкова много отдадена любов, отговорност, професионализъм, компетентност и финанси. Това е недопустимо“, завърши шефката на родната ни федерация.