Бившата националка в художествената гимнастика Силвия Митева създаде собствен клуб. Почти 10 години, след като прекрати активната си спортна кариера, тя реши да направи клуб "Сияние". 

"Още от дете . . .  всички знаете, че съм израснала в залата и винаги съм знаела, че ще имам свой клуб. След като се отказах не усещах, че трябва да го направя. Имах съвсем други виждания за това как ще се развива кариерата ми и какво ще правя. След това се появиха моите деца, цели три на брой, и докато бяха мънички, нямаше как да се захвана с това. Сега вече са по-големи, ходят на градина и на училище. Една идея по-свободна съм . Е, това е силно казано, защото имам много ангажименти, но сега  реших, че е крайно време да осъществя и тази своя мечта. Сега започвам тази глава от своя живот", каза Силвия Митева и разясни, защо се е спряла на името "Сияние".

"Това е идея на Илия, на моя съпруг. Дълго време се чудех как да го нарека. Обмисляхме най-различни имена. Името е съвкупност от буквите на нашето семейство - Силвия, Илия, Лея, Силвия, Самуил. Съответно фамилията ни е Яневи. Та това сме всички ние. Сияние означава блясък, а всяка една гимнастичка трябва да сияе на килима".

Залата, в която се провеждат тренировките се намира в спортен комплекс "Лозенец" към Правителствена болница. Тренировките засега са два пъти  в седмицата - понеделник и сряда от 17.30 до 19.00 часа.

"Отворих клуба през февруари, но сега започнахме да сформираме нова група. Имам около 11 дечица. Приемам деца родени 2019, 2018 и 2017 година т.е. трета и четвърта група в детската градина и първи клас", разказва Митева, която е международен съдия.

"Искам да науча тези деца на две неща. Първо да харесват и да обичат това, което правят. Не искам да идват, защото някои изисква от тях да дойдат. За това се стремя да правя тренировките да са интересни и да им харесва, да се чувстват добре. И второто нещо, на което аз изключително много държа и като състезател, когато бях, и сега като треньор, това е дисциплината. Опитвам да ги научат, че има правила, които трябва да се спазват, елементарно възпитание и уважение. Аз обичам, когато се захвана да правя нещо да го правя като хората. Моята идея е този клуб да се развие постепенно, колкото може на по-високо ниво. Идеята ми е наистина да работим за високо спортно майсторство, но разбира се това е много дълъг, много сложен процес, който аз съм извървяла и много добре знам, че отнема доста, доста дълго време. Не съм от хората, които искат на всяка цена, на момента, на секундата всичко да стане.  нам, че когато му дойде времето, тогава ще се случат нещата", завърши Силвия Митева.

Тя има десетки медали от Световни и Европейски първенства, Световни купи и международни турнири по художествена гимнастика. Грацията участва на Олимпийските игри в Лондон 2012, където зае осмо място в многобоя.

Снимка: Личен архив