Хуан Антонио Самаранч Джуниър, който е кандидат за президентския пост на Международния олимпийски комитет (МОК), сподели визията си за развитие на институцията, като подчерта, че тя трябва да остане политически неутрална, предаде Ройтерс.

"За съжаление не сме ние хората, които могат да спрат войната и да гарантират мир. Но нашата основна цел е да покажем на света, че е друг начин е възможен", коментира испанецът в интервю пред Ройтерс.

"Това означава, че не можем да взимаме страна в конфликтите, за да гарантиране единството на комитета. Ако вземем страна и кажем, че не ни харесва спазването на човешките права в някои страна, ще изчезнем и Олимпийските игри ще изчезнат", добави той.

Във връзка с промените в глобалния климат Самаранч предлага Олимпийски игри да се провеждат и през зимните месеци, както се състоя Световното първенство по футбол в Катар през 2022. Това ще позволи на страни, в които има изключително високи летни температури, също да се надяват на домакинство на голямото състезание.

"Трябва да сме сигурни, че можем да направим Игрите достъпни за всички в света, за всички региони", смята Самаранч. "Неприемливо е заради история или традиции да изключваме определени региони", добави той.

"Не те трябва да променят климата си, а ние да се променим, за да бъдем наистина универсални", каза испанецът.

Самаранч е син на бившия президент на МОК Хуан Антонио Самаранч, но заяви, че никога не е разчитал на името на баща си за кариерата си.

"Да бъда негов син не е предимство. Не съм използвал влиянието му през тези 23 години и със сигурност няма да го направя в следващите 6 месеца", обеща вицепрезидентът на комитета.

"Кандидат съм, защото смятам, че мога да предложа много на олимпийското движение и на МОК, който днес е изключително сложна и важна организация", обяви той.

"Това е много трудна работа, който изисква голям опит. Трябва да си работил тук много години. Стигнал съм до момент в живота ми, в който посвещавам времето си на МОК", завърши Хуан Антонио Самаранч Джуниър.