Националният отбор на България за жени записа победа с 2,5:1,5 точки над Латвия в 5-ия кръг на шахматната Олимпиада в Будапеща. Това е четвърти успех за нашите момичета, които имат и 1 загуба.

Решаващите победи извоюваха водещите ни състезателки Антоанета Стефанова и Нургюл Салимова, които спечелиха партиите си съответно срещу Лаура Рогуле с белите на първа дъска и срещу Илзе Берзина с черните на втора. На трета дъска Виктория Радева направи реми с белите срещу Агнеса Тер-Аветисяна, а на четвърта Белослава Кръстева отстъпи с черните срещу Линда Крумина.

Индия е начело в женската надпревара, където с по 10 т. са още два тима - Армения и Монголия. България е на 16-а позиция с 8 т. (4-0-1).

Мъжете ни допуснаха второ поражение, отстъпвайки с 1,5:2,5 точки на Исландия. Единствената победа бе постигната от Иван Чепаринов, който на първа дъска спечели с черните срещу Вигнир Стефансон.

Аркадий Найдич загуби от Гудмундур Кяртансон. На трета дъска Мартин Петров постигна реми с черните срещу Ханес Стефансон, а двубоят бе решен на четвърта, където Момчил Петков бе принуден да се предаде с белите на 51-вия ход срещу Хелги Гретарсон.

Поражението беше второ в петте изиграни мача и с актив от 6 т. (3-0-2) отборът ни слезе на 45-о място във временното класиране. На върха са четири страни с максимално възможните 10 т. (5-0-0), подредени по допълнителни показатели в следната последователност: Индия, Китай, Виетнам, Унгария.

В понеделник предстои шестият от общо 11 кръга по швейцарската система. В него мъжкият ни отбор ще играе срещу Монголия (6 т.), а женският - срещу Австрия (8 т.). И на двете маси българските шахматисти ще имат белите фигури на първа и трета дъска.