Още едно постижение от голяма значимост бе записано в историята на българското плуване в деня на Съединението. Цанков Цанков реализира нов рекорд, като плува 107 километра без прекъсване в река Дунав днес. Цанков е първият българин, преплувал разстоянието от Европа до Африка (през Гибралтарския проток) и световен шампион по плуване в ледени води.

Десетки любители на водния спорт наблюдаваха на живо подвига на Цанков от брега на реката и скандираха името му. Официални лица също бяха във Видин и Козлодуй, за да подкрепят плувеца.

Маршрутът на Цанков започна от покрайнините на Видин, и завърши на кораба „Радецки“ в Козлодуй, където също бе посрещнат от много свои почитатели. Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA) през цялото време следеше по GPS координати разстоянието, което е изискване, за да признае официално постижението на Цанков. Eкипът на българина от своя страна се погрижи необходимите правила за 100-те километра да бъдат спазени и изпълнени.

Цанков започна да плува в 03:17 часа сутринта и финишира в 21:31 в Козлодуй, където бе посрещнат с тържествена церемония на кораба „Радецки“.

Такъв подвиг до момента не е регистриран в историята на плуването по река Дунав - Цанко Цанков стана първия плувец, който над 18 часа беше във водите на реката между двата града без прекъсване. Той преодоля разстоянието, без да използва неопренов костюм и без да почива върху плавателен съд в съответствие с правилата на WOWSA.

На водещата лодка „Виктория 1“ като съдия се качи легендата в плувните спортове и международен рефер Стефан Георгиев. Професионален екип от видеооператори, разположен на лодката и на сушата засне плуването на Цанков от старта до финала. Кадрите ще бъдат използвани впоследствие и за документален филм, посветен на подвига на Цанков, който ще бъде излъчван безплатно в страната и чужбина.

Събитието се организира от КПС „ Победа“ със съдействието на Община Видин, Община Козлодуй и Дирекция „Речна администрация“, Лом. Цанко Цанков е един от спортистите подкрепяни от Фондация „Спорт в България“ и Palms Bet.