Нови два финала, заслужиха български лодки на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 г., юноши и девойки в Пловдив.

Мартин Нанчев ще се бори за разпределението на медалите на 500 м едноместно кану при юношите. Той финишира на второ място в полуфиналната серия, в която бе изпреварен само от световния шампион на 1000 метра Матеус Нунес (Бразилия). Сред първите три лодки, отиващи на Финал А, влезе и Кондрад Бекер (Германия). Това е втори финал на шампионата на планетата в Пловдив за Мартин Нанчев, който по-рано през деня завърши на пето място на 1000-метровата дистанция. Битката за медалите на 500 м едноместно кану при юношите е в неделя от 11:50 часа.

Дария Павлюк ще се бори за разпределението на медалите на 500 м едноместно кану при девойките. Тя също финишира на второ място в полуфиналната си серия, като бе изпреварена единствено от световната шампионка на 1000 м Дария Папичук (индивидуален спортист). Италианката Елена Волтан бе третата, осигурила си класиране за Финал А през тази полуфинална серия. Това е втори финал на шампионата на планетата и за Дария Павлюк, която също завърши на пето място на 1000-метровата дистанция. Битката за медалите на 500 м едноместно кану при девойките е в неделя от 12:02 часа.

Йоана Георгиева завърши на четвърто място в полуфинала на 500 м едноместен каяк на Световното първенство за младежи до 23 г., юноши и девойки в Пловдив. Първите три лодки се класираха за Финал А, а Йоана ще гребе във Финал Б. Тя се движеше на трета позиция след средата на дистанцията, но в последните метри силите не й стигнаха да удържи позицията за участие в гонката за разпределение на медалите. Йоана Георгиева бе заявена за участие на Световното първенство в Пловдив в последния момент, без да е имала възможност за пълноценна подготовка над един месец. Финал Б в дисциплината е в неделя от 10:30 часа.

България класира общо шест лодки за Финал А на Световното първенство в Пловдив. Бранимир Христов и Преслав Симеонов са шести в света на двойка каяк 1000 м при младежите до 23 г. Давид Кивел, Мартин Теодосиев, Павел Владимиров и Виктор Тодоров станаха осми в света на четворка кану 500 м при юношите.

Във Финал Б в неделя ще гребат още Радостина Ангелова на 200 м едноместно кану при девойките (в 9:00 часа) и Светломир Иванов на 1000 м едноместен каяк при юношите (в 9:43 часа).