Преди 11 години, на първото си състезание в Румъния като девойка, българската състезателка по художествена гимнастика Боряна Калейн чупи левия си крак, докато изпълнява съчетанието си с топка на фона на "Memory" от мюзикъла "Cats".

Гимнастичките може да изглеждат деликатни, докато се плъзгат грациозно през обръчи и хващат бухалки, докато правят шпагати във въздуха, но под блестящите трика често се крият белези от сериозни наранявания.

При Калейн случилото се през 2013-а не е последна сериозна травма, но тя е твърдо решена да остане в спорта и ще пътува до Париж за втората си олимпиада с реален шанс за медал.

"Стъпих накриво след един скок и започнах да усещам болка. Казах на треньорката си, че не е много болезнено и се чувствам достатъчно добре, за да се състезавам, но след това нещата се влошиха", каза 23-годишната гимнастичка, припомняйки си за инцидента.

Рентгеновата снимка потвърждава, че Калейн е получила фрактура и трябва да бъде откарана по спешност в болница за операция.

"Беше много труден момент. Когато майка ми ми каза да спра, за да съм здрава, аз казах "не, ще бъда най-добрата гимнастичка, ще видиш", добавя Калейн в интервю за агенция "Ройтерс".

След това тя чупи десния си крак през 2014-а и отново левия през 2016 година.

"Беше ми по-лесно втория и третия път, защото знаех, че мога да го преживея. Просто обичам този спорт. Това е моят живот! Имах три операции, но не съм спирала да обичам художествената гимнастика. Силно се надявам на Олимпиадата в Париж да имам такъв успех, както ансамбълът на България в Токио", каза още грацията.

България, която има пет медала на олимпийски игри, спечели златото в многобоя при ансамблите на Игрите в Токио преди три години.

Калейн започва да тренира около 6-годишна възраст при Марияна Памукова в столичния клуб Левски-Триадица и работят заедно близо 18 години.

Нейната любима гимнастичка за всички времена е трикратната абсолютна световна шампионка Мария Петрова, която Калейн среща, докато се състезава като осемгодишна.

"Тя ми каза, че имам голям талант и един ден мога да бъда една от най-добрите в света", спомня си тя.

На олимпийските игри в Париж тя ще изпълни своето съчетание с обръч на "S-Class" от поп групата "Stray Kids", а съчетанието й с топка е на "Never Enough" от мюзикъла "Най-великият шоумен".

"Наистина се надявам на медал. Моите съчетания разказват за моя живот в гимнастиката. Обръчът е началото - моето детство. Топката е моментът, в който започнах да печеля медали. Бухалките показват трудните моменти - когато не знаеш дали има причина да правиш това, което правиш, когато си уморен. А лентата е финалът, когато открих силата в себе си и повярвах, че мога всичко", завърши Калейн./БТА