Белгиецът Ремко Евенепул спечели първия етап от колоездачната обиколка на Италия.

Евенепул, който миналата година стана шампион във "Вуелтата", триумфира в индивидуалното бягане по часовник по Адриатическото крайбрежие, за да вземе фланелката на лидера. 19,6-километровият маршрут от Фосачесия Марина до Ортона е най-дългият часовник в "Джирото" досега, като по-голямата част от маршрута е равна до последните няколко километра, които включват изкачване през градския район на Ортона.

Евенепул е в добра форма този сезон, като състезателят на отбора на "Куик Степ" спечели поредни победи в еднодневното състезание Лиеж-Бастон-Лиеж миналия месец и беше с 21 секунди по-бърз от всеки още на половината от трасето.

Белгиецът финишира с време от 21:18 минути, с цели 22 секунди пред италианеца Филипо Гана, а Жоао Алмейда (Португалия) се нареди трети с пасив от 29 секунди.

"Супер съм щастлив. Мисля, че това е най-добрият резултат, който можем да постигнем през първия ден. Днес се движех достатъчно бързо. От самото начало усетих, че имам добър ритъм. Просто съм супер доволен от това, което направих", каза белгиецът след етапния успех.

Словенският колоездач Примож Роглич, друг от фаворитите в Обиколката, остана шести с изоставане от 43 секунди.

Шампионът в Обиколката на Франция за 2018 година Герайнт Томас е девети, на 55 секунди от победителя.

Вторият етап на Обиколката на Италия е утре - 202 км от Терамо до Сан Салво. Надпреварата ще завърши на 28 май в столицата Рим.