Четири милиона заявки бяха получени за онлайн-лотария, победителите от която могат да си закупят билети за планираните за следващата година Олимпийски игри в Париж, съобщиха от организационния комитет, цитиран от БТА.

В резултат на предишното завъртане на лотарията, те се надяват по този начин да продадат поне 1,3 милиона билета. Подаването на апликациите приключи снощи вечерта и щастливците ще научат имената си в началото на следващия месец. И евентуално продажбите могат да започнат от 11-и май и ще имат 48-интервал за да го направят. Всеки щастливец ще научи допълнително кога започва да тече неговият 48-часов слот.

Данни за това от кои държави са дошли 4 милиона заявления за лотарията и дали са кандидатствали повече мъже или жени, не са налични. Петте държави, закупили най-много билети, и други статистически данни ще бъдат оповестени, след като продажбата приключи през юни, казаха още от Париж 2024. Дотогава организаторите очакват около половината от 10-те милиона билета за Игрите в Париж да бъдат продадени. 

Общо 3,2 милиона билета бяха продадени от първата фаза на продажба, включваща пакети, като най-големите купувачи бяха от Великобритания и Съединените щати. Фаза 1 приключи на 15 март, когато започнаха и онлайн-заявките за лотарията и втората фаза на продажбата на единични билети. Билетите ще се предлагат в пет категории според ценовия диапазон. Всеки зрител може да кандидатства за до шест билета за всяко събитие, в това число и церемонията по откриването.

За да гледат церемонията по откриването, която ще включва хиляди олимпийски спортисти на лодки, плаващи по река Сена, зрителите ще плащат от 90 евро до 2700 евро - най-скъпият билет от всички. Най-евтините билети за всички други събития започват от цена 24 евро, а четири милиона от 10-те милиона билети за Игрите в Париж струват 50 евро или по-малко. Билетите за мъжкия баскетболен финал на 10 август, в който домакините се надяват да се класират и да добавят към отбора си детето-чудо Виктор Уембаняма, варират от 125 евро до 980 евро. Женският финал на следващия ден струва от 95 евро до 510 евро. Футболните мачове се провеждат в седем града, като финалът при мъжете е на 9 август, а финалът при жените е на 10 август на "Парк де Пренс" в Париж. И двата финала са на цени от 80 евро до 300 евро.

Билетите за финала на 100 метра в леката атлетика за жени на 3 август са 690 евро за най-добрите места. За финала на 100 за мъже на следващия ден същото удоволствие струва 980 евро.

Самите Олимпийски игри в Париж ще се проведат от 26-и юли до 11-и август 2024-а година, като публиката ще гледа 32 вида спорт, в 48 дисциплини, а състезанията ще се състоят на 32 съоръжения – басеини, зали, писти, стадиони.