Националният ни отбор спечели два медала и беше на крачка от трети от 4-то Световно първенство по бадминтон за глухи, което се провежда в столичната зала “Христо Ботев”.

Гергана Баръмова ще играе утре от 10,00 часа полуфинал в индивидуалната надпревара, а на двойки заедно със Силвия Бозева също ще спори за място на финала. Смесената ни двойка Людмил Христов/Гергана Баръмова пък загуби злощастно на четвъртфиналите.

Мач за 3-4-то място няма да има и поради тази причина националите ни вече имат гарантирани два бронзови медала. В отборната надпревара от първите три дни на турнира нашите завършиха на 4-то място.

Предпоследният ден на първенството беше изключително оспорван, тъй като до големите битки стигнаха най-добрите състезатели от цял свят, а силите бяха много изравнени.

Въпреки това класата на Баръмова си личеше още от първите срещи на Световното. Параолимпийската ни шампионка от 2009 година трупаше победа след победа във всички възможни дисциплини.

В индивидуалната надпревара днес родената във Велико Търново състезателка победи категорично в първата си среща японката Шихиро Шинада с 21:9 и 21:4. В четвъртфиналите обаче срещна сериозен отпор от рускинята Карина Хакимова. След драматичен мач, продължил 41 минути, българката стигна до победата след 22:20, 15:21 и 21:13. Съперничка на Баръмова утре ще бъде Ян-Ру Шен от Китайско Тайпе, която срази убедително рускинята Елена Тиурина с 21:10 и 21:10.

Баръмова бе в основата и на втория медал, след като при женските двойки заедно със Силвия Бозева не срещнаха никакви трудности в четвъртфиналите с туркините Есра Зайнеп Ерчиган и Налан Кайгин. Българският дует победи с 21:2 и 21:9 след само 16 минути игра.

Утре нашите, които са поставени под №2 в основната схема на турнира, ще се изправят в спор за място на финала срещу Сеонгва Йеонг и Юнкюнг Ю. Южнокорейките победиха с 21:10 и 21:8 украинките Богдана Губанова и Анастасия Сафронова.

Бадминтонистите ни бяха близо и до трети медал. В четвъртфиналите на смесените двойки обаче Людмил Гетов и Гергана Баръмова загубиха с 20:22 и 10:21 от едни от фаворитите за титлата Чунг-И Чен и Юнг-Ю Фан от Китайско Тайпе. Първият гейм бе много равностоен, играеше се точка за точна, но при 21:20 съдията от Дания отсъди аут при много спорна ситуация и така българките изостанаха в резултата. Във втория гейм състезателките на Китайско Тайпе заиграха с още повече самочувствие и прекършиха Гетов и Баръмова след 21:10. Така нашите завършиха на 5-то място в крайното класиране.

По-рано днес Габриела Колицова отпадна на осминафиналите след 12:21 и 17:21 от рускинята Елена Тиурина.

Много драматично също на осминафинал отпадна и мъжката ни двойка Людмил Гетов и Никола Тянков. Българите взеха първия гейм срещу литовците Казимиерас Даускуртас и Игнас Резникас с 21:17, но след това резултатът бе изравнен след 21:11. Решителният трети гейм беше изключително равностоен, но в края късметът се усмихна на литовците и след 23:21 те стигнаха до четвъртфиналите с 51 минути битка.

Полуфиналите в отделните дисциплини са утре от 9,30 часа, а финалите от 15,00 ч. Входът в зала “Христо Ботев” е свободен.