Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков награди с почетни плакети "златните" момичета от националния ансамбъл по художествена гимнастика, които направиха невероятен фурор на световното първенство в Монпелие тази година.

Награди получиха Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христиана Тодорова и Катрин Велкова, най-добрата ни гимнастичка в индивидуалната надпревара Силвия Митева, техните треньорки и длъжностни лица за световната титла и медалите от шампионата на планетата.

"Гордеем се с вашите успехи, те ни радват и носят престиж на България. Нашите и вашите усилия се увенчават с медали. Много е радостно, когато вдигнем българския флаг и изправим целия свят на крака", възторжено заяви министър Нейков.

"През годината направихме необходимото, отговорихме на изискванията ви и в бъдеще ще продължаваме да подкрепяме вашите желания. След тези успехи вие вече стоите по друг начин в обществото. Това се дължи и на треньорския труд, и на работата на федерациите."

"В една такава колективна среда ви пожелавам догодина в Лондон да постигнете желания успех. Вярвам във вас и се надявам, че ще се представите достойно на предстоящите Олимпийски игри", завърши министърът.

Цели 228 900 лева са премиите от МФВС за медалите в художествената гимнастика. Състезателките от ансамбъла си поделят 150 000 лв. Техните треньорки и длъжностните лица получават общо 52 500 лв.

Грация №1 на България Силвия Митева взима премия в размер на 16 000 лева, а нейната майка и треньорка, както и длъжностните лица от екипа – общо 10 400 лева.


Миналия месец българската федерация по художествена гимнастика раздаде обща премия от 30 800 лева на гимнастичките ни за постигнатите успехи на Световното първенство във Франция в края на миналия месец, стимулирайки "златните" ни момичета за нови върхови постижения.