Уелсецът Матю Стивънс спечели Шампионската лига по снукър след като на финала надигра англичанина Шон Мърфи с 3-1 фрейма.

Уелският дракон записа халф-сенчъри брейк от 51 точки в първия фрейм и го взе с 67-18 точки. Във втората партия Мърфи отбеляза халф-сенчъри брейк от 81 точки и изравни.

Третата партия се реши по черната топка и Стивънс показа по-здрави нерви, а в четвъртия фрейм уелсецът отбеляза 61 точки срещу 23 на неговия съперник и спечели финала.

Моментът е повече от щастлив за Стивънс. Първо, той влиза директно в Премиър лигата - един от най-престижните и скъпоплатени турнири в снукър-веригата, където участията стават само с покани и има само едно място, за което се играят квалификации - това, което Стивънс спечели преди броени минути.

Второ, Стивънс си връща на своя добър познайник Шон Мърфи, с когото имат стари сметки за уреждане. Магьосника е един от най-неудобните съперници на Уелския дракон в цялата му кариера.

През 2005 година Стивънс и Мърфи играят на финала на световното първенство по снукър в Шефийлд. Финалът се играе в два дни, във формат "18 от 35" фрейма. След първия ден Стивънс води с 10-6 фрейма, определен е за играч на турнира, но във втория ден губи финала с 16-18 фрейма.

Две години по-късно, през 2007 година, Уелският дракон се изправя срещу Мърфи на четвъртфиналите в Крусибъл. Стивънс буквално размазва своя съперник по време на целия мач, води с 11-5 и 12-7 фрейма, когато му е нужен само един-единствен фрейм за да отиде на полуфинал.

Тогава публиката в залата определено беше на страната на Стивънс, който е всеобщ любимец на феновете на играта, но Мърфи започва да вкарва невъзможни топки от голяма дистанция и стига до сензационен обрат: 13-12 фрейма в своя полза.

Днес беше вторият ден от Финалната група на Шампионската лига. Преди изиграването на последните срещи в групата на първите четири места бяха Стивънс, Мърфи, Картър и Селби.

Веселяка от Лестър обаче не успя да удържи четвъртото място, което беше заето от Марк Уилямс. Така но полуфиналните плейофи четвъртия Уилямс се изправи срещу Стивънс, а Шон Мърфи и Али Картър се срещнаха в другия полуфинал, като втори и трети в групата.

Стивънс надигра Уилямс с 3-1 фрейма, а Мърфи спечели много трудно срещу Капитана с 3-2. Така финалът бе повече от любопитен: Мърфи срещу Стивънс.

В мача помежду им в групата Стивънс спечели с 3-2 фрейма след много здрава битка. Така се получи и на финала, където решителен бе третият фрейм, когато двамата майстори водиха люта битка при 1-1, но в крайна сметка Стивънс реализира черната топка и спечели.


Ето и мачовете от късния следобед днес:


Марк Алън - Марк Селби  3-2

Марк Уилямс - Райън Дей  3-2

Матю Стивънс - Али Картър  3-2

Шон Мърфи - Марк Алън  3-1

Матю Стивънс - Марк Уилямс  3-1

Райън Дей - Марк Селби  3-1

Райън Дей - Шон Мърфи  3-2

Марк Уилямс - Марк Алън  3-0

Али Картър - Марк Селби  3-0 /директен мач за класиране на полуфиналите според точките до момента преди началото на двубоя/

 

Крайно класиране в групата преди изиграването на финалните плейофи:

Място Състезател Мачове Победи Фр.разлика Точки  
1 Матю Стивънс 6 5 (16-8) 5
2 Шон Мърфи 6 3 (15-12) 3  
3 Али Картър 6 3 (14-11) 3
4 Марк Уилямс 6 3 (13-12) 3  
5 Марк Алън 6 3 (10-15) 3
6 Райън Дей 6 2 (10-15) 2  
7 Марк Селби 6 2 (10-15) 2