ЦСКА и Ботев Пловдив са постигнали споразумение за трансфера на двама български футболисти през зимата, разбра „Тема Спорт“. В посока стадион „Христо Ботев“ ще потеглят централният защитник Християн Петров и плеймейкърът Станислав Шопов.

Те не попадат в сметките на старши треньора Александър Томаш и са приели бързо предложението да се приберат в родния Пловдив. Освен това двамата са добри приятели, макар че в юношеските си години бяха съперници.

Шопов е продукт именно на школата на Ботев, откъдето през 2020 година премина в нидерландския Хееренвеен. Християн Петров пък започна футболния си път в Локо Пловдив, но още през 2017-а, когато бе на 15, премина в академията на ЦСКА. Централният защитник никога не е играл за първия състав на смърфовете и няма особени сантименти към тях, които да попречат на преминаването му в Ботев.

В същото време канарчетата имат стратегия за привличането на млади български футболисти, като в последните трансферни прозорци взеха Георги Николов, Андрей Йорданов и Никола Илиев. Сега са насочили усилията си към 22-годишните пловдивчани Шопов и Петров.

Припомняме, че преди дни капитанът на Ботев Ивелин Попов загатна за завръщането на халфа при жълто-черните. Той публикува снимка от радостта на плеймейкъра на ЦСКА и Никола Илиев, които комбинираха за гола на младежкия национален отбор при загубата от Германия с 1:2 в петък. Към нея Попето написа „Шопов и Илиев – очаквайте скоро“.

ЦСКА и Ботев Пд вече осъществиха един трансфер през този сезон – халфът Джеймс Ето’о премина от „Колежа“ в Борисовата градина за рекордната за армейците сума, що се отнася до вътрешни сделки – 1 милион евро.

Червените фенове имаха големи очаквания към Християн Петров, който проби от школата до първия отбор и националния тим, но от началото на годината неговото представяне върви само надолу. Той много трудно може да спечели доверието на Александър Томаш. 46-годишният специалист е зачеркнал категорично от плановете си и Шопов, който има 45 мача, 1 гол и 3 асистенции за Ботев Пловдив.