Желанието на футболния съюз е Лигата да бъде отделена от сезон 2026/27. Това заяви зам.-изпълнителният директор на Българския футболен съюз Добрин Гьонов на съвместна пресконференция след срещата с клубовете от Първа лига във връзка с проекта за отделяне на Професионалната футболна лига от БФС, предаде БГНЕС. На брифинга присъства и изпълнителният директор на централата Андрей Петров.

„Считам, че срещата беше изключително успешна. 15 от 16-те клуба бяха представени. Днес беше началото на серия срещи на така коментираното отделяне на административното ръководене на футбола от БФС. Предстоят две срещи с клубовете от Втора лига на регионален принцип. Там изчакваме, защото имаме още добри новини. Ще се опитаме да договорим добри условия, става въпрос за дигитализация, но за това ще говорим по-нататък“, започна Гьонов и продължи:

„Срещата премина изключително добре, организирано. Клубовете бяха активни. Виждам желанието от тяхна страна, а и желанието от футболния съюз и оперативното ръководство, че искаме професионалните клубове да се отделят и да имат собствено първенство, да си го организират, така че да генерират по-големи приходи, а и резултати. Ние от БФС трябва да сме сигурни, че Лигата е готова за този преход. От години главно хора извън футболния съюз говореха, че това трябва да се направи, но всъщност това е един много задълбочен процес“.

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА 1948 заяви, че проектът за отделяне трябва да бъде приключен за началото на сезон 2026/27. „Проектът и желанието на футболния съюз е от 2026/27 Лигата да бъде отделена. Това означава, че имаме година и половина да представим проект по какъв начин ще стане преходът. В момента, в който преценим, че всички тези критерии са изпълнени, трябва да се сключи договор – между футболния съюз и органът, който ще бъде бъдещият ръководител на първенствата в България“.

„Истината е, че футболният съюз е една голяма организация, която трябва да третира наравно както отборите от Първа, Втора лига, така и по-долните нива, националните отбори и т.н. Когато се отдели със сигурност, едно дружество в лицето на ПФЛ ще има по-големи възможности да го развива. Позитивите със сигурност ще са налице при правилен мениджмънт. Позитивни са резултатите както финансово, така и спортно-технически. Повече отбори в евротурнирите, по-високо място в ранглистата на УЕФА“, каза още Гьонов.

Той допълни, че клубовете искат да се стигне до промяната. „Програмата, която е изготвена, е направена съвместно с Европейските и световните лиги, където за наше щастие имаме българин, който ни помага. Ние като футболен съюз ни интересува сезон 2026/27 да започне спокойно, а не да стане един момент, в който да се окажем без първенство. За това трябва да сме сигурни, че мениджмънтът ще е готов. Клубовете искат това да се случи, но за тях днешната презентация беше ново нещо. Ние от футболния съюз напълно откровено ще им оставим презентацията, тепърва оттук-нататък да се обсъждат нашите предложения“.

Новият директор в БФС поясни още, че се планира създаването на работни групи, които да улеснят прехода към новия продукт. „Искрено се надявам. С работа и желание ще тръгнем по тези стъпки. Планът е да се направят работни групи, за да създадат този продукт. Ако Лигата заработи правилно съм сигурен, че ще генерира много големи приходи за самите клубове. В момента може би и кадри няма достатъчно, но футболният съюз е отворен да помага за развитието. Наскоро беше организиран курс – имаше правен семинар. Опитваме се да развиваме кадрите, те да отидат в клубовете и да развиват този продукт, за който говорим. Надявам се и националният отбор да разполага с по-голям избор от играчи“.

„Нямаше точка, която да говори за формата на Първа и Втора лига. Повече се акцентираше върху структурата на Лигата. Ние като федерация единствено искаме да се спазват правилата от УЕФА, от държавата. Това ще остане в ръцете на клубовете. Със сигурност Лигата – тя е на клубовете. Те ще решат по колко от приходите да бъдат разпределени между тях. Направленията са много – лицензионни права, спонсори, ТВ права, има и други маркетинг трикове, социални мрежи, репортажи. Вече клубовете, които са си определили един УС, един председател или президент, те ще решат как да бъдат разпределени тези пари“, добави още Гьонов.

На въпрос на БГНЕС относно това дали вярва, че сега нещата ще бъдат доведени до край след години говорене за отделянето на Лигата, той отвърна: „Желанието на БФС и от оперативната власт в наше лице, и от страна на президента, от сезон 2026/27 да бъдат дадени тези права. Оттук-нататък клубовете трябва да направят тази организация съвместно с нас, с Лигата, с външни експерти. Оттук-нататък топката е в клубовете. Ако не се случи дотогава, може би ще трябва още една година. Ако не се случи, си продължаваме по този модел. Тогава клубовете няма да имат претенции и ще трябва да се спре с това говорене от хора, извън футбола“.

„Г-н президентът го заяви многократно – аз още с идването това беше една от първите поставени пред мен цели. 8 години съм работил през по-голямата част в професионалния футбол. Отговарях за международните отношения и последните 2 години съм пътувал много, за да направя един анализ. От нас тръгва в момента – процес, който трябва да гледаме всички в една посока. Сега президентът смени оперативното ръководство. Има много предложения, изходени от добри практики в Европа. Най-важното е да направим рамката кой и какви решения да взима. Следващата стъпка е две срещи с отборите от Втора лига. След това определяне на работни групи. Относно опасението за напрежение – неминуемо ще го има. Важното е всички да погледнем в една посока. Рамката е Устав, правила, след това да има гласуване. Една лига ще бъде управлявана от 30 клуба. Гъвкаво определение, което да дава бързи резултати“.

Изпълнителният директор Андрей Петров добави: „Ние искаме да дадем възможността на клубовете. Считаме, че клубовете биха създали една по-гъвкава структура, която реагира много по-бързо и по-мигновено. Колко да я улеснява работата на БФС, при положение, че сме си дали година и половина за осъществяване на проекта. След това ще се стигне до улеснение, а и до приходи за БФС“, сподели той.