Дефект в системата на ВАР доведе до голям гаф на мача Локомотив Пловдив - Черно море (1:2) и поредни критики срещу реферите, твърди trud.bg. Домакините откриха резултата, а при ситуацията остана голямо съмнение за засада. Съдиите в буса на ВАР не пуснаха линии, за да изяснят ситуацията.

Колко виновни са съдиите за ситуацията обаче? По информации на Труд news причината за гафа е в софтуера на компанията, която доставя услугата ВАР у нас. Във въпросния момент поради дефект в системата се изкривяват тотално линиите на засадата. Това "връзва" ръцете на съдиите в буса на ВАР. По протокол те нямат право да реагират. Една от въпросителните е: „Не може ли да бъде отменен гола на принципа на „простото око“? Отговорът е отрицателен.

Причината е, че по правилата на ФИФА и УЕФА за ползване на ВАР решение на терена може да се промени само при ясни и категорични доказателства. Когато става въпрос за засада е необходима ясно изразена линия, доказваща наличието на сериозна груба грешка. При липса на това ВАР съдиите по протокол се задължават да потвърдят решението на терена. Така по протокол никой не може да вини Чинков и Соколов за случилото се в тази ситуация, защото такива са изричните разпоредби на световната и европейската футболни централи.

Снимка: Lap.bg