Работна група, създадена от БФС, работи усилено по възможните варианти за прекратяване на договора за тв правата. Както е известно, болшинството от клубовете не са доволни от средствата, които получават, и искат промяна.

В средата на юни президентът на централата Георги Иванов-Гонзо обяви, че и той би искал преразглеждане на контракта, който е бил удължен до лятото на 2029 година. Адвокатът по спортно право Георги Градев, който бе кандидат да оглави БФС, заяви, че вече се умува върху варианти за прекратяване на договора и се работи в тази насока. Градев е категоричен, че разковничето по решаването на казуса е в ПФЛ.

„Проблемът с телевизионните права има едно много просто решение, което е юридически обосновано. Лигата, която трябва да бъде отделен орган, отделно АД, може да поеме администрирането на първенството и така БФС повече няма да притежава този продукт в своя капитал. И когато предметът на договора вече е невъзможен, тъй като БФС вече няма да е организатор на първенството, контрактът се прекратява поради липсата на предмет. Нещо, което е записано в Закона за задълженията и договорите. Това е един много лесен начин да се отървеш от този договор за тв правата и да сключиш нов.

Доколкото разбирам, има такава опция сега, има и желание. Но в момента се вкарват в тежки юридически битки, защото не искат да отделят първенството от БФС. А отделянето на футбола в една лига е задължително, за да може клубовете да оздравеят и оцелеят. Сега те не са работещи дружества“, категоричен бе адвокатът по спортно право пред kotasport.