ЦСКА започна слабо новия сезон в Първа лига. Отборът, воден от Томислав Стипич, се изложи при гостуването си на Спартак Варна, губейки с 0:3.

„Червените“ не участват в евротурнирите, но на фона на това правят грешни стъпки в родния шампионат. Лятната селекция при армейците също закъсня тотално.

 Кръвно свързаният с ЦСКА Александър Станков даде интервю пред Gol.bg, в което анализира процесите, които се случват в любимия му клуб, като направи и необходимата конструктивна критика. 59-годишният специалист сподели и мнението си и за треньорския пост при „червените“, който през лятото бе поверен на Томислав Стипич.

Ето какво заяви Станков в първата част от интервюто си пред медията ни:

- Г-н Станков, как ще анализирате срамната загуба на ЦСКА при гостуването на Спартак Варна?

- Най-лесно се критикува в такъв момент. Не искам да бъда краен. Загубата е много неприятна. Много отдавна алармирам, че нещата в ЦСКА не са добре. Така нормалното се случи, след като отборът изигра един доста слаб мач.

Това обаче е продиктувано от много други фактори. Не бих казал, че е чак такава изненада, защото всички факти, които сме ги говорили и преди, насочваха към това, че случващото се в клуба не е наред.

Тези момчета, които водят Спартак Варна, според мен мястото им беше на „Армията“. Убеден съм, че те си вършат добре работата макар и с отбор с по-скромни възможности като потенциал и футболисти. Виждаме, че изиграха един добър мач срещу ЦСКА. Показаха, че си вършат добре работата не само в Спартак Варна.

Особено в този мач ЦСКА се размина с най-малкото, което можеше да им се случи. Наблюдавахме пълна доминация на Спартак Варна. Това не е нормално за клуб като ЦСКА.

- ЦСКА закъснява със селекцията, а вероятно има и други проблеми, но може ли да каже, че се направи грешка с избора на треньора, макар че все още е твърде рано за категорична оценка в това отношение?

- В ЦСКА не става въпрос само за треньора. Нещата са много по-дълбоки. Споменавал съм го, няма смисъл да се повтарям. За мен трябваше да се направи пълен рестарт в клуба. Трябваше нещата да се градят по-съвсем друг начин заедно с новия стадион.

Лесно е обаче да се дава акъл отстрани. Не е никак лесно да си вътре в клуба, защото има достатъчно проблеми за решаване, което може да го подчертаете ДЕБЕЛО.

Просто за мен винаги трябва да се говори истината. Да се казва какво е точно в момента състоянието на клуба. Не е лесно да се отърват от футболисти, които са с договори и трябва да им се плащат огромни заплати. А това не е никак изгодно за клуба – да тръгне с огромни суми назад. На всичкото отгоре трябва да се привличат и нови футболисти. От друга страна пък старите не могат да си тръгнат… Изобщо ситуацията е много тежка. Поради тази причина е още по-необходимо да се казва истината и очакванията да не са толкова огромни, защото клубът със сигурност ще преживее един много труден момент.

- Все пак кои са най-належащите проблеми за разрешаване според Вас?

- Необходимо е клубът да се структурира по най-добрия начин. В момента според мен това все още не е направено както е нужно. Не са излезли наяве точно определени профили за хората, които работят в клуба и дали те отговарят на критериите. Нека да се знае кой точно е собственик, кой финансира клуба, кой за какво отговаря и от кого ще се търси отговорност, кой избира треньори, кой отговаря за спортно-техническата част, кой отговаря за трансферната политика и т.н. Няма яснота, всичко е размито.

- Искате да кажете, че до момента от клуба пак не обявяват нищо конкретно…

- Просто няма конкретика в клуба. Няма точно определени профили и точно изградени критерии, по които да се привличат хора на работа в ЦСКА. За мен нещата не би трябвало да изглеждат по този начин.

- Какво е мнението Ви за лятната селекция, която продължава да закъснява?

- Няма как тя да не закъснява, защото е продиктувана от много други фактори, които от своя страна бъркат селекцията. Очакваха се гръмки имена обаче те имат 4-5 души с договори и с по 20-30 хиляди евро заплати и не могат да се освободят от тях. Позволява се лукса да ги държиш да играят във втория отбор. Просто не е никак лесно.

- След смяната на собствеността  се очакваше подобряване на всички нива в ЦСКА. Забелязвате ли наченки това вече да се случва към момента?

- Много е рано да се правят изводи. Ясно е, че клубът е добре подплатен финансово. Понякога обаче дори да разполагаш в финанси, това не означава, че клубът работи добре. Факторите са доста.

- Треньорите в ЦСКА обикновено нямат много дълъг кредит на доверие. Смятате ли, че Томислав Стипич заслужава такъв и ще го получи?

- За съжаление няма да му е дълъг кредита на доверие. Но това означава, че някой друг е направил грешка. Когато го освободят, ще означава, че друг не е преценил внимателно кой треньор да бъде ангажиран. Но не се знае на кои хора може да бъде приписана евентуална грешка в това отношение.

- По-нагоре споменахте, че Александър Томаш беше добър вариант за треньор на ЦСКА.

- Аз съм го казвал съвсем открито. Според мен на Томаш и на екипа му си заслужаваше да им се гласува доверие.

- Как приемате факта, че треньорът беше на среща с феновете броени часове преди мача със Спартак Варна?

- Според мен това е недоглеждане на самата структурирана програма, която е била изготвена за треньора,вероятно предварително.

Аз лично, ако съм треньор надали бих се съгласил, по този начин да ми е структурирана програмата.

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С АЛЕКСАНДЪР СТАНКОВ ПРЕД GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg