Бившият футболист и треньор на Левски – Емил Велев – Кокала, се съгласи даде интервю пред Gol.bg, свързано с отличния старт на сезона за „сините“. Селекцията на Станислав Генчев е на върха в класирането с пълен актив от 9 точки и впечатляваща голова разлика от 12:1.

Кокала, който е последният треньор, извел Левски до шампионската титла у нас, сподели мнението си за представянето на отбора, новите попълнения и други важни теми около клуба, включително и готови ли са „сините“ да се преборят за титлата през тази кампания.

Ето какво заяви Велев в първата част от интервюто си пред медията ни:

- Г-н Велев, Левски започна отлично новия сезон в Първа лига и побеждава наред. На какво се дължи този силен старт на отбора и очаквахте ли го?

- След като беше направена промяната със смяната на Николай Костов, вярвах, че може да има някаква разлика в положителна насока. За момента виждаме, че тя съществува.

Левски натрупа 3 поредни победи от началото на кампанията. Вкара 12 гола и допусна само 1 във вратата си. Мисля си, че представянето е доста оптимистично.

- Какво Ви допада в стила на игра на отбора на „сините“, ако вече може да се договори за нов облик на тима в изминалите мачове?

- Левски създава много положения, като хубавото е, че ги и оползотворява. Не мога да кажа, че са играли срещу слаби отбори, защото все пак първенството си е нашето. Трябва да играеш с всички съперници. Фактът, че се натрупаха 3 победи от 3 мача влияе много добре за психическото състояние на футболистите и на клуба като цяло.

Отделно виждаме, че вече клубът е и финансово стабилен. Може да си позволи и трансфери, както виждаме бяха привлечени доста играчи. Все пак обаче е рано да се прави някаква генерална оценка. Нужно е да минат поне около 10 кръга, след което да се направи равносметка и да видим  как се движи отборът.

- Изненадан ли сте от голямата резултатност – Левски реализира 12 попадения в тези 3 срещи, което може би е и основната разлика от миналата кампания?

- Немалко пъти сме започвали с 3 победи в началото на сезона. Хванахме неподготвени Локомотив София в първия кръг, като те си го признаха, а в този мач резултатът можеше да бъде и двуцифрен в полза на Левски. Положенията, които бяха създадени срещу Ботев Враца, бяха реализирани.

Какво да кажа за срещата с много слабия отбор на Локомотив Пловдив?! Победата на „Лаута“ можеше да бъде с по-голяма разлика. Локомотив Пловдив са много слаби в защита. Затова и резултатите на Левски за такива, каквито са към момента.

- Сюрпризира ли Ви лекотата, с която „сините“ спечелиха визитата си на Локомотив, защото в Пловдив винаги се играе трудно, независимо дали отборът успява да стигне до победата?

- С безобразното ръководене на клуба от Крушарски как може да изглежда даден клуб?! Там не виждам нищо положително. Знаем през годините какви мачове имаше Локомотив Пловдив и срещу Левски, и срещу ЦСКА. Сега обаче е някакво бледо подобие на отбор.

- Ще продължи ли според Вас победната серия и в предстоящия двубой с Крумовград?

- Естествено, че ще продължи. Не смятам, че ще има някакво отстъпление. Очаквам пак да победят с разлика.

- Кой от новите попълнения в отбора Ви прави най-сериозно впечатление до момента?

- Алдаир, който играе в дясната зона. Централният нападател Мустафа Сангаре също прави добро впечатление. И Алекс Колев е качествено попълнение. Левски разполагаше с нелоши играчи и преди тяхното привличане.

Сега може би са малко по-стиковани, познават се повече и поради тази причина върви и играта на отбора.

- Може ли да се каже, че новите попълнения успяха да вдигнат нивото на Левски?

- Наистина е така. Поне в тези мачове, които се изиграха до момента.

- Фактът, че Левски не играе в Европа през този сезон ще окаже ли положително влияние за отбора най-вече по отношение на по-сериозното намесване в битката за титлата?

- Никога не е положително, когато един отбор като Левски не играе в Европа. Виждаме, че ЦСКА 1948 играят в евротурнирите. Ботев Пловдив продължават да играят, въпреки че не приличат на нищо и гръцкият Панатинайкос ги разпиля като гости. „Канарчетата“ обаче все пак отидоха в другия турнир – Лига на конференциите, което продължава да ги показва в Европа.

Така че е лошо да не участваме в евротурнирите през този сезон. Ще трябва да се задоволяваме само с нашето първенство. А в него има два-три отбора на кръст, които са добри, а всичко друго е талаш. Всичко е безобразие!

- Каква трябва да бъде целта пред Левски през тази кампания и има ли сили отборът да се пребори дори за титлата?

- Левски мисли само за титла и за Купата на България. Какво значи цели? Когато се каже Левски, е ясно, че трябва да се бори и за двете отличия у нас. Дори според мен такъв въпрос изобщо не трябва и да се задава. Няма смисъл.

Гледайки състоянието и на ЦСКА,  и на Лудогорец, мисля, че Левски имат реални шансове да преследват първото място.

- Смятате ли, че отличното представяне на отбора ще допринесе за стопяването на ледовете между феновете и ръководството на клуба?

- Надявам се да се случи. Феновете трябва да си подкрепят отбора. Съвсем друга бира е как ще бъдат стоплени тези отношения.

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ЕМИЛ ВЕЛЕВ – КОКАЛА ПРЕД GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg