ЦСКА претърпя срамна загуба с 0:3 при гостуването си на новака в елита Спартак Варна в среща от 3-ия кръг на Първа лига. Хората на Томислав Стипич изиграха безобразен мач на „Коритото“ в морската ни столица и само късметът и вратарят Иван Дюлгеров ги спасиха от още по-голям резил.

В истински кошмар за армейците се превърна бившият им нападател Ахмед Ахмедов. Таранът заби две от попаденията във вратата на гостите. Той първо откри резултата в 14-ата минута, а след това удвои в 39-ата минута. Ахмедов профука и още куп голови положения, а веднъж тресна и гредата. Извадилият куп положения вратар Иван Дюлгеров имаше нещастието да си вкара автогол в 59-ата минута.

Така Спартак Варна спечели за първи път мач за първенството срещу ЦСКА от 3 септември 1997 година. Успехът е едва пети за „соколите“ у дома в историята на съперничеството им с армейците. Победата е и историческа за "варненските соколи", защото тя е най-резултатната за тях  над 31-кратните шампиони.

Изненадващо, но заслужено добавените 3 точки изкачиха селекцията на Александър Томаш на второто място във временното класиране с актив от 7 точки. ЦСКА пък, чиито шампионски амбиции са тотално попарени още в началото на шампионата, са едва десети с 3 пункта.

Двубоят във Варна започна с плах опит за натиск на ЦСКА. Още във 2-ата минута обаче Ахмед Ахмедов принуди Иван Дюлгеров да се намесва.

В 6-ата минута топката посети мрежата на домакините. Попадението за „червените“ обаче не бе признато заради засада на Улаус Скаршем.

Армейците уж държаха контрола на терена, но ситуациите никнеха пред тяхната врата. В 13-ата минута Дюлгеров спаси удар на Ахмедов, избивайки в корнер.

След изпълнението му от Антонио Вутов, кълбото стигна до Александър Цветков, който плонжира и стреля с глава. Топката обаче стигна до Ахмедов, а той  отблизо с пета нямаше как да сгреши – 1:0. Ахмедов вдигна ръцете си и не се зарадва, показвайки уважението си към ЦСКА, където се подвиваше преди няколко сезона.

Опасностите пред вратата на гостите нямаха  край. В 21-ата минута Дюлгеров направи великолепно двойно спасяване. Първо националният ни вратар се справи прехвърлящ удар на озовалия се очи в очи срещу него Ахмедов. Броени секунди след това той отрази и тупалка  на  Ромееш Ивей.

Малко след това отново Ахмед Ахмедов се озова в центъра на вниманието. В 27-ата минута той тресна лявата странична греда.

Логичното се случи в 39-ата минута, когато напълно заслужено Спартак Варна удвои преднината и шокира напълно безобразно представящият се отбор на ЦСКА. Ромееш Ивей получи топката пред пеналта и подаде към Ахмедов, който за втори път матира Дюлгеров – 2:0.

До почивката ЦСКА пробва да се върне в мача, но така и не успя да стигне до чисто голово положение пред вратата на Мартин Величков.

Веднага след антракта Томислав Стипич направи нещо невиждано. Специалистът извърши четворна смяна и на терена се появиха новото попълнение Джейсън Локило, както и Иван Турицов, Браян Кордоба и Матиас Фаетон.

В 56-ата минута Величков спаси удар на Тибо Вион. Гостите обаче така и не намираха път към мрежата на „соколите“.

Кошмарът за ЦСКА стана пълен в 59-ата минута. Тогава Филип Лесняк проби през центъра и стреля силно. Топката рикошира в десния страничен стълб, след което се удари в гърба на Иван Дюлгеров и злощастно влетя в мрежата му за 3:0.

В следващите минути играта се накъса. Така ЦСКА продължи да не успява да създаде чисто голови положения пред вратата на варненци

В 69-ата минута Дюлгеров спаси удар на Ивей, но се оказа, че офанзивният играч на варненци се намираше в положение на засада.

Четвърт час преди края на мача се наложи вратарят на домакините Мартин Величков да бъде изнесен на носилка, след като се контузи.

В 83-ата минута ЦСКА стигна до едва втория си точен удар в мача. Отправи го Георги Чорбаджийски с глава, но не затрудни застаналият под рамката Никола Виденов.

До края на мача хората на Томислав Стипич нямаха сили да реализират поне почетен гол и си тръгнаха посрамени от Варна.

Спартак Варна – ЦСКА 3:0

Голмайстори: 1:0 - Ахмед Ахмедов (14), 2:0 - Ахмед Ахмедов (39), 3:0 - Иван Дюлгеров (59 автогол)

Спартак Варна: 76. Величков, 4. Пърце, 5. Бауренски, 6. Цветков, 8. Лесняк, 14. Ромееш, 16. Илич, 21. Па Конате, 29. Ахмедов, 39. Вутов, 44. Грънчов

ЦСКА: 25. Дюлгеров, 15. Вион, 4. Петров, 5. Делова, 3. Санянг, 26. Кареасо, 8. Шопов, 10. Линдсет, 14. Хайнц, 7. Скаршем, 16. Чорбаджийски