Бившият треньор на Левски и Локомотив София Стойчо Стоев даде интервю пред „Тема Спорт“, в което сподели очакванията си за предстоящия сблъсък между двата тима утре вечер. 62-годишният специалист коментира назначенията на Станислав Генчев и Иван Колев, както и каква ще бъде ролята на отборите в шампионата. Той коментира и смяната на собствеността в „Надежда“, където бе наставник в началото на миналия сезон.

Г-н Стоев, столично дерби между Левски и Локо София ще даде старт на сезона за двата тима. Какви са очакванията ви за сблъсъка в „Надежда“?

В първия кръг всички отбори почти винаги стартират трудно и тромаво. Причината е, че по време на подготовката тимовете са изгубили игровия си ритъм, мачовата атмосфера. Да, провели са няколко контроли, но там е съвсем друго. Нормално е двубоите в началото на сезона да бъдат по-равностойни. Постепенно с течение на времето по-класните тимове ще натрупат аванс и игрово предимство. Но Левски определено влиза в ролята на фаворит срещу Локо София. Лошото е, че не съм наблюдавал контролите на двата тима и не знам как домакините ще изглеждат срещу гостите, а и сините привлякоха нови футболисти и съставът ще има по-различен облик сега. Точно това ще е и интересното, защото може да се стигне до изненади.

Двата отбора имат нови треньори. Начело на Левски застана Станислав Генчев, а на Локомотив – Иван Колев. Младостта ли ще надделее над опита?

Все пак двамата водят отбори с различни цели. Както знаем, Генчев е начело на тим с повече качество в състава и амбиции за титлата. Докато Иван Колев пое такъв, който в последните години е свикнал да съществува в Първа лига, което не е много добре за клуб от този ранг. Но пак ще се повторя, първите срещи не могат да са показателни за даден отбор как ще протече битката му в шампионата.

Ще успее ли Станислав Генчев да се справи на треньорския пост в Левски?

Тепърва ще видим. Сега може само да гадаем. Левски е много по-сериозно ниво от предишните отбори, в които работи, с изключение на Лудогорец, където Станислав на три пъти бе временен наставник. Постигна добри резултати начело на Локо София и Крумовград. Сега ще видим докъде е стигнало развитието му и дали ще може да се справи с по-сериозна задача, каквато е Левски.

Селекцията на Левски отново бе изпълнена предимно с чужденци с изключение на Алекс Колев…

Това е нормалността в България от доста години. Лошото е, че липсват качествените български играчи, които да задоволяват нивото на отбора. Оттам идва и привличането на чужденците. Вече доста години не може да си изкараме качество от школите. Все пак в Левски има добри родни футболисти като Марин Петков и Асен Митков. Винаги ще има изключения и дано развият още повече качествата си. Но за съжаление, чужденците преобладават, особено във водещите ни отбори.

Какво е мнението ви и за налаганата от Станислав Генчев схема с трима защитници?

Всеки треньор си има свои виждания, които се опитва да внедри в отбора, който води. Много често тя е съпътствана и с качеството на футболистите, които притежаваш. Може би по този начин и Станислав Генчев е преценил, че тази схема с трима защитници ще бъде най-удачната за тима. В Крумовград с нея достигна до шестицата и записа добри резултати. Сега в Левски ще видим дали ще му свърши работата.

В Локомотив София настъпиха промени в собствеността и цялата власт отиде в ръцете на Веселин Стоянов. Ще успее ли да извади клуба от тежкото състояние?

Дано успее да се справи. Познавам много добре Веселин Стоянов. Изключително свестен човек. Но дали ще успее да се справи финансово, не знам. Това е големият проблем в клуба

 До каква степен ще може да привлече и още спонсори, които да помагат и да улеснят бюджета, защото сам ще му бъде много трудно. Вече трябва да се обърне и по-сериозно внимание на школата, защото там нещата не стоят както трябва. От много години не се изкарва качествен футболист. Когато клуб не разполага с големи финанси, трябва да насочи политиката си към създаването на млади играчи, които в един момент да влязат в първия тим и след това да бъдат продадени за добри суми. Надявам се точно към школата да се обърне сериозно внимание.

Стана ясно, че Христо Марашлиев ще бъде главен методист на школата.

Един човек няма как да промени всичко. По-важно е как ще се създаде организацията, която трябва да направи това. Необходимо е да се тръгне по стъпките за изграждането на нормално функционираща школа, а не да се работи ден за ден, от заплата до заплата.

Локомотив София привлече опитни играчи като Симеон Славчев и Юлиян Ненов. Оптимист ли сте, че железничарите ще имат по-различна роля в Първа лига, а не такава в битката за оцеляване?

Това неминуемо ще даде някакъв стабилитет, но може би в течение на шампионата, защото ще е нужно стиковане в отбора. Изредените имена са се доказали в българския елит и могат да свършат работа. Предполагам, че нещата в Локомотив ще изглеждат малко по-добре, отколкото бяха през миналия сезон.

Каква ще бъде ролята на Левски и Локомотив през сезона? Къде виждате двата тима в крайното класиране?

Още е много рано да посочим на кои места в крайното класиране ще завършат двата тима. Все пак не е стартирало първенството (смее се). Левски нормално ще гони призовите места. Такива и амбиции бяха обявени. За Локомотив ще стане ясно в началото на шампионата – дали пак ще се бори за оцеляване, или ще успее да се нареди в средата на таблицата. Дано да има положителна промяна.

Ще се намери ли тази година отбор, който вече да бутне Лудогорец от върха?

Всяка година се задава този въпрос. Нормално очакванията на феновете на другите отбори е, че това най-накрая ще се случи. Но виждате Лудогорец по какъв начин е изграден. В Разград се взимат играчи за сериозни суми, докато другите клубове залагат на свободни агенти или за скромни пари. Дори орлите да продадат някой основен футболист, то веднага има подсигурен заместник и не се усеща липса. Нека видим, може пък и да се стигне до това друг отбор да е шампион.

ИНТЕРВЮ НА МАРТИН ВЛАДИМИРОВ