Изпълнителният директор на Левски Даниел Боримиров коментира актуалните теми на "Герена". Шефът на "сините" даде интервю за предаването "Шампионски игри", на gospodari.com.

Той коментира финансовото състояние на клуба, избора на Станислав Генчев за наставник, селекцията и хегемонията на Лудогорец. Eто какво сподели синият директор.

Г-н Боримиров, в Левски текат промени, които най-вече са в спортно-технически план. Колко стабилен е клубът и има ли финансова основа за спечелването на титлата?

- Всичко това ще се случи поетапно. Съумяхме да платим главницата към НАП. В следващите няколко дни ще изчистим и тази към Столична община. Ще приключим с тези дългове, защото те носят лихвите. Имаме разсрочено плащане за следващите три години и лихвите, които остават по тези задължения, е нужно да ги покрием. Правим всичко възможно това да се случи, но при нас стъпките са малки и не искаме да правим големи крачки, за да не се спънем.

Както виждате, вече имаме шест нови футболисти, на които ще им трябват минимум 1-2 месеца, за да се обиграят. Вече е необходимо да мислим не да продаваме, за да оцеляваме, а може би през зимата да привлечем още един-двама, които да подсилят отбора, да станем още по-добри, по-конкурентоспособни и през лятото да играем в евротурнирите. Най-вече Левски да се бори за спечелването на шампионската титла и Купата на България.

Станислав Генчев ли беше най-удачният вариант за треньорския пост?

- По няколко причини се спряхме на него. Първото и основното е, че той е левскар, играл е в отбора и знае какво означава да носиш синята фланелка. Както Станислав, така и неговият екип. Запознати са с напрежението и какво трябва да направиш, за да побеждаваш. Всеки един от тях е ставал шампион с Левски. Погледнато назад във времето, неговата работа го показа. Начело на Крумовград се видя израстването и неслучайно за шест месеца постигна такива резултати. Влезе в първата шестица. Когато си в нея, няма как да си направил случайни победи. Всичко е закономерност и начин на работа.

Може ли Левски да бутне Лудогорец от върха, след като виждаме за какви пари се взимат футболисти в Разград?

- Първо, искаме финансово да оздравим клуба, за да може после да надграждаме. Неминуемо задълженията, които Левски е натрупал, тежат на бюджета. Желаем отново да си възвърнем името на честен и коректен платежоспособен клуб. В момента има някакво недоверие от хората към нас.

Но Левски лека-полека се превръща в коректен платец. Какво ще кажете на вечните критици, защото е ясно, че в момента има два лагера на "Герена"?

- Ако клубът не се ръководеше правилно, нямаше да имаме толкова добри показатели и да чистим задълженията. Няма как да го правиш, без Левски да върви в правилната посока. Някой ще каже - "Да, но продавате футболисти"...

Така е, но сега ви критикуват за селекцията, тъй като играчите идват от слаби отбори.

- Тук даваме оценки на някой още преди да сме го видели в игрова обстановка. Всички футболисти, които са взети до момента, са по желанието на треньора и неговия екип.

Разделението в Левски стана след напускането на Станимир Стоилов. Къде се разминахте и какво имахте да делите с него?

- Това е съвсем друга тема. Не искам да я засягам, тъй като доста ще продължи. Левски има нужда от обединение, защото в момента показваме, че клубът върви по правилния път. Всеки обича отбора, защото няма мерило за любов - кой повече или по-малко. Има нужда от сплотеност на всички привърженици, за да вървят нещата по най-добрия начин.

Какви цели поставяте пред тима за новия сезон?

- В Левски и ЦСКА никога не се е поставяло нещо за цел. Тези два отбора винаги са се борили за първото място. Това е генетично заложено при нас. Тук въпросът е за хегемонията, която наложи Лудогорец през последните години, и организацията, която направи във футболния съюз и при съдиите, не ми харесва. Били сме свидетели на мачове, в които знаем как се свири на Лудогорец и как на нас. Порязвани сме по най-бруталните начини.

Надявам се с идването на новия президент на БФС в лицето на Георги Иванов това нещо да се промени и да се даде възможност на клубовете и който заслужава, да спечели титлата.

Имахте запомнящи се периоди в кариерата - първият в Левски с трите титли, след това с Мюнхен 1860 и завръщането на "Герена" със синята приказка. Кой е най-скъпият ви?

- Всеки един от тях си има своята стойност. Радвам се на всеки един момент. Мачовете, в които съм вкарал гол, играл съм пред препълнени стадиони. Това ми носи радост.

Оставате верен на два клуба - Левски и Мюнхен 1860, което сега може да се види много рядко. Имаше ли моменти, когато можехте да преминете в друг отбор?

- Благодарен съм и на Бдин Видин, защото оттам тръгнах. Да, имаше моменти, когато можех да премина в други клубове в чужбина. През 2000 година имах предложение да отида в Нюкасъл, но предпочетох да остана в Мюнхен 1860 (б.а. - година по-късно англичаните участват в групите на Шампионската лига), защото дъщеря ми бе на 6 години и трябваше да тръгне на училище. Когато видиш, че живееш в прекрасен град, имаш уважението на феновете и семейството ти се чувства добре, защо трябва да се местиш на друго място?