Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА – Георги Илиев – Майкъла, даде интервю пред Gol.bg, в което коментира процесите в клуба. Той говори по различни теми – отличното представяне на отбора в контролите, лятната селекция, сблъсъкът с Лудогорец в Разград още на старта на новия сезон в Първа лига, както и по други интересни въпроси, свързани с „червените“.

Ето какво сподели трикратният шампион с ЦСКА в първата част от интервюто пред медията ни:

- Г-н Илиев, ЦСКА спечели и шестте си досегашни контролни срещи през лятната подготовка. Какво е мнението Ви за представянето на отбора?

- Всичко в ЦСКА за момента е прекрасно в това отношение. Означава, че трансферите са правилни и младото ръководство работи добре, а ЦСКА се развива в правилната посока. Работата по стадиона протича на ниво, в неделя го проконтролирах, ремонта върви много добре. Има ли по-хубаво от това?!

Победихме в 6 от 6 контроли, което може би не е случвало в последните 15 години. Привлякоха се няколко футболисти, сред които и младият Йоан Борносузов. Случващото се показва, че Стоян Орманджиев и Филип Филипов за момента се справят добре.

Не знам какво искат повече от тях. Може би с толкова пари са успели да привлекат това, което пристигна като играчи на този етап. Аз мисля, че новодошлите не струват пари. Поне досега не чух от треньора да каже, че е недоволен от играчите. Щом ги взима, значи имат качества. Нека и той да носи отговорност.

Журналистите го натиснете малко този нов треньор (б.р Томислав Стипич). Нека да каже гледал ли ги е тези футболисти, пратил е хора да ги наблюдават ли, за да не стигне до ситуация накрая, че така просто ги е заварил. Ако не ги е гледал, да излезе и да каже, че тепърва ще даде мнението си за тях. След като бият в контролите и побеждават, значи той трябва да носи отговорност, че са добри играчи.

Аз не мога да кажа каква е истината, защото все пак съм външен човек, не съм вътре в клуба. Може да съм бил 4 години шампион с клуба и да имам 3 купи на България, но засега приемам, че си вършат добре работата. За малко пари се привлякоха млади играчи и бием наред.

- Много често в практиката и в световен мащаб даден отбора печели всички контроли, но след това в първенството тази тенденция не продължава. Смятате ли, че тя ще се пренесе и в шампионата, особено след като и на старта ще се гостува на Лудогорец?

- Според мен не можем да загубим първия мач в Разград. Ще вземем минимум 1 точка, защото Лудогорец винаги в първите мачове пада. Ако се извади статистиката от последните няколко години, ще се види, че е така. Обикновено Лудогорец играеха срещу отбор, който е влязъл в елита и губеха. Сега ЦСКА трябва да се възползва и моята прогноза е Х2.

Лудогорец има проблем, а не ние. Разградчани купиха много добри футболисти. Домусчиев даде 8-9 милиона евро за изключително класни играчи. Той продължава да доказва на Левски и ЦСКА, че купува готови футболисти, а ние взимаме такива, които да ги развием в ЦСКА, защото не са се доказали никъде, че са качествени играчи.

- До каква степен може да бъде от полза за ЦСКА фактът, че в началото на всеки сезон на практика приоритет за Лудогорец е влизането в груповата фаза на Шампионската лига или на някой от другите евротурнири?

- Моето мнение за Лудогорец е, че те се борят там, където има пари. А те са в Шампионска лига. Вече 13 години ни показват как се става шампион и как се печелят финансови средства.  Когато има пари, те се стягат и ги взимат. Когато им трябва да станат шампиони у нас, изигра ват 5-6 мача, бият който трябва – печелят дерби мачовете и печелят титлата. Това е професионалното отношение на Лудогорец.

- Сега обаче твърдите, че ЦСКА ще ги изненада и ще ги победи в Разград на старта на първенството…

- Да, точно така. Аз обаче искам да ги изненадаме в последния мач и да станем шампиони. Мисля, че за Лудогорец няма абсолютно никакво значение дали ние ще бием в предстоящия двубой от първия кръг да новия шампионат. Единственото е, че все пак е дерби срещу нашия отбор. Само това е дразнещото за тях – името на ЦСКА и Левски. На практика няма никакво значение, защото накрая винаги те са шампиони с поне 10 точки разлика.

- Как оценявате потенциала на ЦСКА в настоящия момент – по-близък до този на Лудогорец или е паднал с ниво надолу?

- Това е лош въпрос. Не смея да ти кажа отговор, но това в момента е все едно да сравняваш „Ролс-Ройс“ с „Голф“. Много обичам ЦСКА, но разликата е огромна.

Тази година ние дори не играем и в евротурнирите, което никога не е било.

- Наистина е огромен провал за ЦСКА, че няма да участва в Европа. Все пак възможно ли е това отсъствие от евротурнирите да се превърне в някакво предимство за „червените“ в битката в родното първенство?

- Ще окаже своето финансово влияние, защото ЦСКА няма да получи пари за участие в Европа. Ще бутаме един нов собственик, когото вкарваме само в задължения и разходи. Той е един сериозен бизнесмен.

От друга страна, феновете на ЦСКА не могат да търпят, защото при нас се играе само за победа. Не ни интересува нито Лудогорец, нито Ливърпул, нито някой друг. Ако паднем 2-3 мача и ще стане страшно. Видяхме как последния път публиката влезе на терена. Просто в ЦСКА няма компромиси – нас ни интересува единствено победата, както и шампионската титла. Всичко друго е несериозно.

Иначе, дори и да се възползваме от факта, че не играем в евротурнирите, какво ще се случи?! Ще поведем с 2-3 точки, а след това ще дойдат важните мачове и Лудогорец ще ни бие, а с Левски ще направим равен, защото горе-долу сме на едно ниво вече повече от десетилетие.

Ботев Пловдив ни доказа и показа как добре се развива. Ще играят в евротурнирите. Не е нормално ЦСКА да не участва в Европа. Единственото професионално нещо в момента в ЦСКА са феновете и бутането на стадиона, защото фирмата работи перфектно и е време да започне да копае за новия стадион.

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, GOL.BG

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ГЕОРГИ ИЛИЕВ – МАЙКЪЛА ПРЕД GOL.BG