Бившият футболист и треньор на Левски – Емил Велев – Кокала, даде интервю пред Gol.bg, в което коментира ситуацията около любимия си клуб. 62-годишният специалист, който е последният, извел „сините“ до шампионската титла, изрази мнението си около лятната селекция на отбора, новата схема на игра, прилагана от поелия тима Станислав Генчев, както и за целите през предстоящата кампания.

Ето какво сподели Велев пред медията ни:

- Г-н Велев,  какви са впечатленията Ви от досегашната лятна подготовка на Левски?

- Нямам чак толкова сериозни наблюдения. Отборът провежда подготовка в Правец. Новият треньор Станислав Генчев иска тимът да играе в друга система. Той си има право да предаде каквото може на футболистите.

- Разполага ли Станислав Генчев с необходимите играчи за системата, с която желае да играят „сините“?

- Предполагам, че ако не разполага с такива играчи, ще ги търси. Мисля, че ще е  необходим още един централен защитник, ако иска отборът да играе с подобна система. Ако се продаде Рикардиньо, ще трябва да се привлече още един централен нападател, освен Колев, който вече е част от отбора.

- Левски в крайна сметка успя да привлече дълго преследвания и желан Алекс Колев, но пък е възможно да останат само с него. Смятате ли, че на „Герена“ в негово лице намериха човека, който да реши проблемите с реализирането на голове?

- Вече споменах, че може да се наложи да бъде привлечен още един нападател заради много вероятната продажба на Рикардиньо. Алекс Колев игра много силно в Крумовград. Надявам се, че в Левски ще бъде още по-добър, защото ще играе заедно с по-добри играчи. Когато играеш с по-качествени футболисти, нивото ти също се вдига.

- Какво е мнението Ви за останалите нови футболисти, които акостираха на „Герена“?

- За момента все още няма как да сме запознати в детайли с качествата им. За да ги вземат, със сигурност са видяли, че стават за Левски. В клуба са преценили, че те ще помогнат за вдигането на нивото на отбора.

- В Левски дълго не успяваха да ангажират нов вратар, като в крайна сметка привлякоха хърватина Матей Маркович. Какво е мнението Ви за тази важна позиция в тима?

- Аз отново твърдя, че Левски си има вратари. Трябва да има треньор на вратарите, който да работи с тях. В момента с това ще се занимава Йордан Господинов. Той има доста сериозен опит. Смятам, че той може да вдигне нивото на тези вратари – най-вече на младите, които са в отбора.

Не може непрекъснато само да сменяш вратари. Ако попаднеш на качествен и опитен вратар, който да работи заедно с Пламен Андреев, който пък от своя страна да се учи от него, е друго. Иначе, Пламен вече има доста сериозен брой мачове зад гърба си. Нужна му е допълнителна мотивация и тренировки с треньор на вратарите, който е много важен пост.

-„Сините“ срещат затруднения с намирането на заместник на Хосе Кордоба. Как ще се отрази на отбора липсата на продадения национал на Панама?

- Ще се види дали има проблем. Кордоба направи около 2 години в Левски и познаваше отлично обстановката. Когато дойде нов играч, ще трябва тепърва да влиза в ритъм. Още повече пък в тази система с трима защитници, с която се очаква да играе Левски.

Това означава, че е нужен още един централен бранител. В момента на практика са останали Келиан ван дер Каап и Кристиан Димитров. Мисля, че друг няма. Трябва още един опитен играч на тази позиция. С неопитен юноша за тази схема няма да се получи. Спешно ще трябва да вземат футболист за тази зона.

- Левски претърпя провал през миналия сезон, след като не се класира за участие в евротурнирите.  Сега през предстоящата кампания ще спечелят ли минимум квота за Европа?

- Целите в Левски не се обявяват, те са ясни – шампионска титла, спечелване на Купата на България и участие в Европа. Когато това нещо се изпълни, могат да те приемат за сериозен клуб. И през миналата кампания обявиха цели – титла, Купа и участие в евротурнирите. Накрая обаче от трите стола седнаха на земята.

- Кой Ви се струва, че ще бъде най-големият конкурент на Лудогорец за титлата през новия сезон с оглед на случващото се към момента в родните клубове?

- Мисля, че Левски ще е основният конкурент за титлата. ЦСКА не ги виждам – там са разграден двор. Те вече нямат и стадион. Не знам там как ще се оправят. След като си тръгна Гриша Ганчев, защото той милееше за ЦСКА. Водеше непрекъснато футболисти. Сега нямам представа какво ще се случи с ЦСКА.

Най-хубавото ще бъде да си направят стадиона все пак. В София имаме нужда от хубави стадиони. Нямаме нормално футболно съоръжение в столицата, на което да отидеш с кеф и да си заведеш и децата.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ЕДИН ЛЮБОПИТЕН КОМЕНТАР НА ЕМИЛ ВЕЛЕВ ПРЕД GOL.BG, СВЪРЗАН С ЛЕВСКИ, КАКТО И МНЕНИЕТО МУ ЗА ЕВРО 2024

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg