Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА – Георги Илиев – Майкъла, даде обширно интервю пред Gol.bg. В него бизнесменът коментира процесите в клуба след смяната на властта, назначаването на новия треньор Томислав Стипич, лятната подготовка и закъсняващата селекция.

Ето какво заяви Майкъла в първата част от интервюто пред медията ни:

- Г-н Илиев, какви са първите Ви впечатления относно подготовката на ЦСКА и работата на новия треньор на отбора Томислав Стипич?

- Засега върви добре. Треньорът е избран от ръководството. Не е случайно дошъл. Ръководството са го гледали и са го харесали. Предложили са му да поеме отбора на ЦСКА, а сега трябва да му дадат шанс. Ако бие 5 или 10 мача подред, какво ще се говори?! Значи е добър специалист. Поради тази причина нека първо да му дадем шанс и после да го коментираме.

За да дойде в ЦСКА, все пак някой го е гледал и го е предложил. И двамата изпълнителни директори казаха, че те поемат отговорността. Значи те са хората, които са го наблюдавали и знаят качествата му. След като са го избрали, трябва да му гласуваме доверие.

Българинът все гледа с недоверие. Все нещо сме недоволни, който и да дойде.

- Какво Ви направи впечатление в първите две контроли на тима, въпреки че няма как да се вземат генерални изводи след тях?

- Важното е, че бием, което е най-доброто.

- Изпъкна ли някой футболист в тези мачове според Вас, ако сте имал възможност да ги проследите?

- Нека да не правим подобни изводи след контроли. И да изкарваме някои играчи фаворити.

- Селекцията като цяло закъснява на фона на раздялата с половин дузина футболисти. Как ще се отрази това закъснение и има ли поводи за притеснение?

- Взели сме само един футболист, и то от изпадащ отбор – Пирин Бл. Но може би през тази година клубната политика ще е такава – да играем повече  с български футболисти. Онзи ден играха четири момчета, българчета.

Не ме притеснява, че закъсняваме със селекцията. Чужденците, които идват не са по-добри от българите. Ще се повторя за пореден път, но чуждестранните играчи трябва да са поне с две класи по-добри от родните играчи, за да бъдат привлечени. Купуваш двама-трима, но те трябва да дават разликата. На чужденците им се дават по 30-40 000 лева заплата и трябва да е поне два пъти по-добър от едно момче, което получава 10 000 лева например.

- От тази гледна точка излиза, че оправдавате поне привидната пасивност на клуба на трансферния пазар до момента?

- Много зависи с какъв бюджет разполагат. Ваши колеги навсякъде обявяват уникални трансфери, но накрая няма нито един, с изключение на момчето от Пирин Благоевград.

- Вие лично вярвате ли, че ще бъдат отпуснати общо 5 млн. лева за селекция сега и през зимата, каквито информации се появиха?

- Отдавна не вярвам на подобни информации, защото се пише глупост след глупост.  Нека да чуя мнението на ръководителите или пък треньорът да каже харесват ли му тези футболисти. Засега ние не сме взели нито един чужденец. Не можем да се освободим от доста от българите. В отбора има още 7-8 чужденци, които трябва да бъдат освободени.

- Възможно ли е това да е една от причините за известното забавяне около селекцията?

- Те си имат договори и им плащат. Просто при предишното ръководство и собственик ние играехме с 11 чужденци. Това ЦСКА ли е?

- Как тълкувате факта, че Ботев Пловдив успя да спечели битката за Андрей Йорданов с ЦСКА, защото се очаква в клуба да има финансов рай, а поне според информациите „канарчетата“ надцакаха „червените“ с предложение за по-висока заплата?

- Той не е фигура, която е решаваща в един отбор. Приличен футболист, има качества, но тепърва ще се доказва. В Ботев Пловдив ще му е по-лесно от ЦСКА. Затова момчето правилно е избрал Ботев Пд.

Според мен на ЦСКА не им е трябвал толкова много. Проблем с парите за по-висока заплата нямаше да има. Ако ръководството го харесваше наистина много, щяха да го привлекат в ЦСКА.

- На кои позиции според Вас има най-сериозна нужда от нови попълнения?

- Нека да изгледам някой мач и тогава мога да бъде по-категоричен. Щом засега бият в контролите, значи играят добре.

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С МАЙКЪЛА ПРЕД GOL.BG