Започна гласуването за избор на президент на Българския футболен съюз (БФС) на днешния 11-и извънреден Отчетно-изборен конгрес. Преди началото на вота, водещият на събранието Атанас Фурнаджиев обяви, че броят на присъстващите в залата е броят на регистрираните с право на глас. Единствено гласувал делегат може да напуска залата. 432-а човека подкрепиха този регламент.

Ако един от кандидатите събере 50 процента + 1 глас от делегатите, то той ще бъде избран за президент на първи тур. Ако не се стигне до такъв резултат, първите двама кандидати с най-много гласове отиват на втори тур (балотаж). Там вече е нужно обикновено, а не квалифицирано мнозинство, за да бъде обявен за победител.

А самият вот се провежда в тъмна стаичка. 240 от делегатите бяха за този начин на гласуване в тъмна стаичка, 109 се обявиха против. Имаше още едно гласуване за включването на допълнителен наблюдател извън комисиите, но това предложение не беше прието. След това с гласуване беше решено, че залата може да бъде напускана само от делегат, който вече е упражнил правото си на вот.

Борислав Михайлов се раздели официално с поста президент през декември, а днес Конгресът гласува оставката му и така сложи край на 18-годишното му управление.

"Ако не бях учил уроците от полевата българска футболна действителност в продължение на 30 години и 10 месеца, и ако не бях преминал лично от най-ниските етажи на българския футбол до титли, шампионски титли, участия в европейски турнири, нямаше да предявя претенция, че познавам процесите на всяко ниво. Ако не съм носил пряка отговорност за състезателно-официална екипировка на най-високо ниво, ако не съм правил рекламно-търговски договори, ако не бях чукал пред вратите мандри, банки и кабинети, то щеше да ми бъде трудно да ви разбера в усилието на търсене на подкрепа", започна Петьо Костадинов. Той се спря и на липсващите първенства в области Смолян и Кърджали и гарантира, че може да ги възстанови, а също така да осигури и перспектива на децата от този регион с население 260 хиляди души.

"Не се съмнявайте, че ще доведа до край създаването на Източен и Западен център за изграждане на млади таланти до 17 и до 18 години. Там по-малките клубове няма да губят състезателните права на своите момчета, както се случва. Ще поставя край на свръхцентрализацията и с незабавен ефект въвеждане на изнесени обучения", посочи част от вижданията си. "Имам ясна визия за реорганизация на професионалния футбол. Ще изисквам не емоционални, а професионални решения на всяко ниво".