Михаил Александров е на мнение, че промяната в българския футбол рано или късно ще дойде. Бившият футболен национал в момента завършва магистратурата си по спортен мениджмънт към УЕФА и едновременно работи неспирно като част от екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов. В подкаста “Campio Podcast” Александров разкри, че промяната във футбола ни все още не е дошла заради страха на хората от новото.

„Нещото, което ни прави силни, е това, че по една или друга причина ние сме независими. Ние сме хора, които искаме да променим футбола и никой не може да ни обвини, че търсим власт или пари. От другата страна обаче имаш едни легенди, поколение, с което цяла България се е гордяла. И са се превърнали в поколение, което никой не може да гледа. Защо е това, трябва да се запитат те. За краткото време, в което добих представа за състоянието на българския футбол отвътре много неща ми станаха ясни. Аз уча едно и идвам в България и нещата са по съвсем различен начин. И идвам до този въпрос: „БФС ли греши или УЕФА ме учи грешно?“. Големият минус е, че в България не сме свикнали да правим промени. И ние е страх от тях. Мисленето, че бъдещето може да е по-зле от миналото, а не че може да е по-светло. Това нещо много ни пречи и затова до днешна дата не се е получила тази промяна. Но тя ще се получи рано или късно, защото поколенията се менят“, каза Мишо Александров.

„Аз не казвам, че нашият екип е най-добрият и ние сме безгрешни, няма да сгрешим или ще направим футбола извънземен в България. Но аз от моя гледна точка мога да гарантирам, че съм си скъсал…няма да казвам какво, за да уча. Дал съм много сериозна сума пари, за да се изуча и цялото това знание искам да го приложа тук. Искам да променя футбола.

Работим ежедневно и това хората не го виждат. И това е голям минус. Те си мислят, че ние се събираме по вечеринки и си казват, че искаме да променим футбола така. Не, ние вече имаме създадена програма. И когато промяната стане, тази програма да е готова и вече да бъде вкарана в системата. А не тепърва да мислим. Искаме да сме готови, да създадем иновации и вече да видим дали тези иновации ще станат. Хубавото на нашия екип е, че имаме страшно много хора, които по един или друг начин са свързани с Европа. И са видели нещата по различен начин в Европа. Докато в старото ръководство нещата са от днес за утре. Това, което е вървяло преди 10 години, сега върви също. А хората се движат с километри напред.

В момента е много лесно да съдиш в момента, от страната на опозиция. Но когато ситуацията е толкова плачевна, смятам, че трябва да се кажат истинските неща. Да бъдеш, ако трябва, по-настъпателен, на моменти дори леко негативен. Хората не са наясно какъв е потенциалът на българския футбол. Българският футбол може да тръгне в тотално различна посока, ако всички заедно създадем една кауза футбол и тя върви с всеки ден все по-нагоре“, добави Михаил Александров.

В гостуването си в Campio Podcast Александров разкрива подробности за дипломната си работа, свързана с футболните стадиони. Връща се и назад във времето, когато дебютира 16-годишен за ЦСКА и след само 105 изиграни минути за „червените“ е пред трансфер в Ливърпул. Но в крайна сметка преминава в Борусия Дортмунд.