Макларън Мерседес остава във Формула 1. Първоначално се появи информация, че англо-германският отбор е изхвърлен от шампионата за тази и следващата година, след като световната централа ФИА го призна за виновен по обвинението в промишлен шпионаж.

Тази новина бе разпространена от иначе много авторитетния сайт autosport.com както и от спонсора на Спайкър - gpupdate.net

В крайна сметка обаче, след дълги дискусии бе взето решение тимът да запази мястото си. Наказанията обаче все пак са сурови. Макларън ще трябва да плати 100 милиона долара глоба и ще загуби всичките си точки в класирането при конструкторите.

Добрата новина е, че пилотите Люис Хамлитън и Фернандо Алонсо отърваха наказание и двамата са свободни да се борят за титлата, като спечелените от тях точки остават в актива им. 4 кръга преди края на шампионата младият англичанин води с 92, срещу 89 за двукратния световен шампион. Следващото състезание е на пистата Спа в неделя.

Пълното изявление на ФИА:

В извънредна среща на Световния Мото Спорт Съвет, проведена в Париж на 12 септември 2007 година, бяха взети следните решения:

"СМСС отнема на Макларън Мерцедес всички точки за конструкторите в шампионата през 2007 година и отбора не може да печели повече точки до края на годината*.

Освен това, отбора ще плати глоба равна на 100 милиона долара, по-малка от загубените приходи в резултат на отнетите точки.

Заради извънредната ситуация обаче, при която ФИА даде имунитет на пилотите в замяна на техните показания, няма да има наказание за пилотите що се отнася до точките**.

Съветът ще направи пълен технически преглед на колата на Макларън за 2008 година и ще вземе решение през декември 2007 какво наказание, ако има такова, да наложи на отбора за 2008 година.

Пълните причини за това решение ще бъдат оповестени на 14 септември 2008 година.

*Точките спечелени от другите отбори през сезона няма да бъдат прекалкулирани.

**Представители на Макларън няма да имат право да се качват на почетната стълбичка, ако пилот на Макларън спечели някое от оставащите състезания до края на сезона през 2007 година.