Пилотът на “Репсол Хонда” Кейси Стонър спечели надпреварата за Голямата награда на Чехия – 11-ти кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

На трасето край Бърно австралиецът се възползва по най-добрия начин от грубата пилотска грешка на съотборника си Дани Педроса и необезпокоявано записа шестата си победа за сезона, с което увеличи още повече преднината си на върха в генералното класиране.

Радостта в лагера на японския тим бе двойна, тъй като с второто място на почетната стълбичка се поздрави другият техен представител Андреа Довициозо, а трети остана пилотът на “Хонда Гресини” – Марко Симончели.

Веднага след началния сигнал Дани Педроса се изстреля от първата си стартова позиция, но три завоя по-късно бе изпреварен от световния шампион Хорхе Лоренцо.

В началото на третата обиколка пилотът на заводския тим на “Ямаха” сериозно се разтресе, което позволи да бъде изпреварен от Педроса и Стонър, но само няколко секунди по-късно Дани допусна груба грешка при влизането си във втория десен завой, загуби сцепление и излетя от трасето.

Това позволи на Кейси Стонър без борба да излезе на лидерската позиция и оттук до края на гонката австралиецът не позволи на никой да застраши първото му място.

По-назад в колоната обаче бе доста по-интересно, тъй като постепенно се видя, че Лоренцо губи темпо и бе атакуван успешно от Довициозо и Симончели, но все пак настоящият световен шампион не позволи на съотборника Бен Спийс да го изпревари и в крайна сметка финишира четвърти.

7-кратният световен шампион Валентино Роси потегли шести и завърши шести, но това може би нямаше да е така, ако 4 обиколки преди финала, улисан в преследването на “Доктора”, Алваро Баутиста не бе загубил контрол върху своето “Сузуки” и напусна надпреварата.

Крайно класиране:

пилот отбор време
1. Кейси Стонър Репсол/Хонда 47:16.796
2. Андреа Довициозо Репсол/Хонда  + 6.532
3. Марко Симончели Хонда/Гресини  + 7.792
4. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 8.513
5. Бен Спийс Ямаха  + 10.186
6. Валентино Роси Дукати  + 12.632
7. Ники Хейдън Дукати  + 23.037
8. Колин Едуардс Ямаха Тех 3  + 24.189
9. Хироши Аояма Хонда/Гресини  + 25.202
10. Ектор Барбера Аспар  + 36.566