Пилотът на “Репсол Хонда” Дани Педроса спечели надпреварата за Голямата награда на Германия – девети кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

В изключително зрелищна гонка на Захсенринг испанецът успя да се пребори с настоящия световен шампион Хорхе Лоренцо и съотборника си Кейси Стонър и да грабне втората си победа за сезона с общо време от 41.12.482 мин.

Както е известно Педроса отсъства известно време от тура, заради претърпяната операция в рамото, в следствие на сблъсъка си със Симончели по-рано през сезона, но днес се завърна със стил и доказа, че е един от фаворитите за спечелването на всяко едно състезание.

Втори, благодарение на атаката си метри преди финала, завърши шампионът Хорхе Лоренцо, а лидерът в генералното класиране Кейси Стонър остана трети. Веднага след угасването на светлините Дани Педроса оглави колоната, следван плътно от Хорхе Лоренцо, Кейси Стонър, Андреа Довициозо и Марко Симончели.

Разликите в челото бяха толкова малки, че в рамките само на три обиколки на лидерската позиция последователно се смениха Педроса, Лоренцо и Стонър, като австралиецът успя да се закрепи на върха и дори се опита да направи разлика.

В продължение на няколко тура Стонър записа най-добрите времена, но отново, както и на Муджело, се появиха проблеми с износването на гумите му и това позволи на Педроса и Лоренцо да го изпреварят.

Девет обиколки преди края Дани Педроса пое лидерството и до финала на надпреварата в отличен стил не позволи на останалите си конкуренти да го застигнат, а на излизането от последния завой Лоренцо изпревари Стонър и грабна второто място.

Не по-малко интересно бе и по-назад в колоната, където шоуто бе сътворено от Валентино Роси, който от 16-та стартова позиция успя си пробие път и да се изкачи до 9-то място в крайното класиране, а днешната надпревара даде ясни отговори на два фундаментални за този сезон въпроса.

Първо, че силите между фаворитите за титлата – заводските отбори на “Хонда” и “Ямаха” са почти изравнени и че разликата между тях и останалите тимове (с изключение на Марко Симончели и “Хонда Гресини”) е меко казано сериозна.

Класиране за ГП на Германия:

пилот отбор време
1. Дани Педроса Репсол/Хонда 41:12.482
2. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 1.477
3. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 1.568
4. Андреа Довициозо Репсол/Хонда  + 10.513
5. Бен Спийс Ямаха  + 10.719
6. Марко Симончели Хонда/Гресини  + 10.923
7. Алваро Баутиста Ризла/Сузуки  + 27.451
8. Ники Хейдън Дукати  + 27.510
9. Валентино Роси Дукати  + 27.575
10. Колин Едуардс Ямаха Тех 3  + 33.491