Настоящият световен шампион Хорхе Лоренцо спечели надпреварата за Голямата награда на Италия – осми кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

Във великолепен стил пилотът на заводския тим на “Ямаха” успя да се пребори с конкурентите от “Репсол Хонда” и с време от 41:50.089 мин. да грабне втората си победа за сезона.

Втори, след ожесточена битка, се нареди Андреа Довициозо, а последното място на почетната стълбичка остана за водача през по-голямата част от състезанието – Кейси Стонър.

Веднага след угасването на светлините австралиецът, който вчера бе най-бърз в квалификациите, успя да поведе колоната, но плътно зад него, от пета стартова позиция, се изстреля и залепи Хорхе Лоренцо.

Андреа Довициозо, Марко Симончели и Бен Спийс допълваха челната петица, но в началните обиколки по-интересно бе по-назад в колоната.

От 12-та си позиция, местният любимец Валентино Роси, в типичния си стил, започна бавно, но методично да си пробива път напред, като успя да изпревари последователно Кал Кръчлоу, Колин Едуардс, Алваро Баутиста и Ектор Барбера, а съотборникът му в “Дукати” Ники Хейдън допусна поредната си пилотска грешка и трябваше да застане в края колоната.

Драмата в състезанието настъпи 9 тура преди края, когато убедителният (до момента) лидер Кейси Стонър започна видимо да губи темпо и бързо бе застигнат от Хорхе Лоренцо и Андреа Довициозо.

Само за две обиколки преднината на австралиеца бе ликвидиране и 7 тура преди финала начело излезе Хорхе Лоренцо.

Стонър опита да се закачи за испанеца, но видимо бе по-бавен, от което в последната обиколка се възползва и Андреа Довициозо и така италианецът зае второто място.

Кейси остана трети, а за четвъртата позиция на финалната права се пребори американецът Бен Спийс, който успя да изпревари Марко Симончели. 7-кратният световен шампион Валентино Роси приключи състезанието шести.

Класиране за ГП на Италия:

пилот отбор време
1. Хорхе Лоренцо Ямаха 41:50.089
2. Андреа Довициозо Репсол/Хонда  + 0.997
3. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 1.143
4. Бен Спийс Ямаха  + 8.980
5. Марко Симончели Хонда/Гресини  + 9.076
6. Валентино Роси Дукати  + 26.450
7. Ектор Барбера Аспар  + 28.745
8. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 32.043
9. Колин Едуардс Ямаха Тех 3  + 33.421
10. Ники Хейдън Дукати  + 34.724