Кейси Стонър спечели надпреварата за Голямата награда на Франция – четвърти кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

Австралиецът се изстреля от своята първа стартова позиция и до края на гонката не позволи на останалите претенденти да застрашат лидерството му, като по този начин завоюва втората си победа за сезона и първа на “Льо Ман” в неговата кариера.

Истинската драма обаче се разигра зад Стонър, като главни герои в нея бяха Марко Симончели от тима на “Хонда Гресини” и Дани Педроса от заводския тим на японския концерн.

11 обиколки преди края на надпреварата, унесени в люта битка помежду си за второто място, при поредното изпреварване Педроса се закачи в задната част на мотора на Симончели и излетя от трасето, като за щастие се отърва без особени наранявания.

Три тура по-късно стюардите разгледаха маневрата на Симончели и прецениха, че е извършил нарушение, за което трябваше да премине през питлейна и в крайна сметка това му коства мястото на подиума.

При така развилите се събития най-печеливши се оказаха Андреа Довициозо и Валентино Роси, които заеха съответно второто и третото място, но тук задължително трябва да отбележим отличната езда на “Доктора” и невероятният му талант, който му позволява да извлече максимума във всяка една ситуация.

Хорхе Лоренцо видимо изпитваше затруднения и не бе в състояние да се конкурира с машините на “Хонда”, като четвъртото място в крайното класиране е отличен резултат, с оглед на показаното от “Ямаха” днес.

Ето и класирането за ГП на Франция:

пилот отбор време
1. Кейси Стонър Репсол/Хонда 44:03.955
2. Андреа Довициозо Репсол/Хонда  + 14.214
3. Валентино Роси Дукати  + 14.564
4. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 21.075
5. Марко Симончели Хонда/Гресини  + 31.245
6. Бен Спийс Ямаха  + 31.609
7. Ники Хейдън Дукати  + 35.556
8. Хироши Аояма Хонда/Гресини  + 51.502
9. Ектор Барбера Аспар  + 1:03.731
10. Карел Абрахам Кардиън  + 1:03.885