Дани Педроса сечели първата си победа за сезона, след като преди броени минути триумфира в надпреварата за Голямата награда на Португалия – трети кръг от шампионата в Мото ГП.

Испанецът бе трети на стартовата решетка, но веднага след угасването на светлините успя да се залепи плътно зад лидера Хорхе Лоренцо и въпреки че очевидно бе по-бърз търпеливо изчака своя момент.

Така в продължение на 24 обиколки Лоренцо и Пердоса необезпокоявани водеха колоната на пистата “Ещорил”, за да дойде моментът, в който пилотът на “Репсол Хонда” изпревари световния шампион и в оставащите четири обиколки съумя да отвори разлика от над 3 секунди, която красноречиво говори за превъзходството му днес.

Самият Лоренцо, който триумфира на “Херес”, сега се задоволи с второто място, а трети остана Кейси Стонър.

Голямата интрига обаче се разигра за местата непосредствено извън подиума, където след великолепен старт на четвъртото място се изстреля Валентино Роси, но буквално метри преди финала бе задминат от Андреа Довициозо.

Направилият отлични впечатления през целия уикенд Марко Симончели имаше малшансът да излети от трасето и отпадна още в началото на гонката, а призовата шестица допълни пилотът на “Ямаха Тех 3” Колин Едуардс.

Така в изминалите три старта от началото на шампионата имаме трима различни победители – Кейси Стонър (Лосаил), Хорхе Лоренцо (Херес) и Дани Педроса (Ещорил), което е още едно доказателство, че този сезон ни предстои невероятно драматична битка за кралската корона.

Ето и класирането за Голямата награда на Португалия:

пилот отбор    време
1. Дани Педроса Репсол/Хонда 28 обиколки
2. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 3.051
3. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 7.568
4. Анд. Довициозо Репсол/Хонда  + 16.530
5. Валентино Роси Дукати  + 16.555
6. Колин Едуардс Ямаха Тех 3  + 32.575
7. Хироши Аояма Хонда/Гресини  + 38.749
8. Къл Кръчлоу Ямаха Тех 3  + 40.912
9. Ники Хейдън Дукати  + 54.887
10. Ранди Де Пюне Прамак  + 59.697