Световният шампион Хорхе Лоренцо триумфира пред родна публика в надпреварата за Голямата награда на Испания – втори кръг от шампионата в Мото ГП.

След горещините в първите дни от състезателния уикенд, квалификациите за място и днешното състезание се проведоха при коренно различни метеорологични условия, което бе предпоставка за една непредвидима гонка изпълнена с много драматизъм и зрелищни падания.

В началото всичко тръгна по план за фаворитите от “Репсол Хонда” – Кейси Стонър и Дани Педроса, но постепенно испанецът започна да губи сцепление и се срина до девета позиция.

На обратния полюс пък бе представянето на 7-кратния световен шампион Валентино Роси, който още в подгряваща сесия сутринта загатна, че въпреки 12-си стартова позиция е готов да се бори за място на подиума днес на мократа “Херес”.

След серия от впечатляващи изпреварвания “Доктора” успя да се изстреля до четвъртото място, а темпото му в началните обиколки бе такова, че дори можеше да атакува лидерската позиция, на която изненадващо се оказа Марко Симончели (Хонда/Гресини).

Именно при една от поредните си зрелищни маневри, след като вече бе изпреварил Лоренцо и притисна Стонър за второто място, Роси изгуби контрол върху своето “Дукати” и повлече австралиеца в обезопасителната зона.

След инцидента “Доктора” успя да се върне на пистата и да продължи състезанието, но за Стонър уикенда приключи.

Така по всичко изглеждаше, че Марко Симончели е на път да запише най-големия си успех в своята кариера, но 16 обиколки преди края на състезанието без да е притискан от никого италианецът допусна груба грешка и отпадна от надпреварата.

От така стеклите се събития се възползва по най-добрия начин Хорхе Лоренцо, който успя да поеме лидерската позиция и да пресече пръв финалната линия с общо време от 50:49.046 мин.

Втори остана сънародникът му Дани Педроса, а последното място на почетната стълбичка заслужи Ники Хейдън с “Дукати”.

Ето и класирането за ГП на Испания:

  пилот отбор време
1. Хорхе Лоренцо Ямаха 50:49.046
2. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 19.339
3. Ники Хейдън Дукати  + 29.085
4. Хироши Аояма Хонда/Гресини  + 29.551
5. Валентино Роси Дукати  + 1:02.227
6. Ектор Барбера Аспар  + 1:08.440
7. Карел Абрахам Кардион  + 1:14.120
8. Кал Кръчлоу Ямаха Тех 3  + 1:19.110
9. Тони Елиъс ЛЧР/Хонда  + 1:42.906
10. Джон Хопкинс Ризла/Сузуки  + 1:48.395