Пилотът на Хаас Кевин Магнусен получи автоматично наказание за предстоящата Гран При на Азербайджан на 15 септември. 

Датчанинът се удари с Пиер Гасли по време на състезанието в Монца, като получи наказание от 10 секунди, както и 2 наказателни точки. 

Той успя да пресече финала 9-и, но се смъкна до 10-ото място, като все пак взе 1 точка. Той обаче достигна лимита си от 12 наказателни точки в рамките на една година и получава автоматично отстраняване за следващата Гран При. 

Това е първата подобна санкция, откакто системата с наказателни точки бе въведена през 2014-а. Иначе Ромен Грожан бе последният наказан, след като предизвика сериозна катастрофа с няколко коли по време на състезанието в Белгия през 2012-а. 

Преди това Магнусен имаше инциденти, за които бе виновен в Саудитска Арабия, Китай, в спринта в Маями, както и в състезанието там след  това, събирайки олщо 12 точки. 

„Аз и Гасли имахме лек контакт. Нямаше последствия за никой за състезанието, както и повреди. В крайна сметка се състезаваме, нали? Не мога да разбера защо трябна да раздаваме наказания така“ недоволстваше Магнусен, който е без отбор за догодина.

Самият Гасли се съгласи със съперника си и поиска ситуацията да бъде преразгледана, а наказанието отменено, тъй като също смята, че инцидентът е бил съвсем лек.