Матия Биното се премества в тима от формула 1 Ауди от 1 август, като ще отговаря за техническите и оперативните въпроси на отбора - понастоящем Заубер - който ще дебютира в Световния шампионат от 2026 г. Това съобщи германският производител в информация от 23 юли, в която обяснява, че бившият шеф на отбора на Ферари ще бъде главен оперативен и технически директор, абсолютен ръководител на Хинвил (където е базиран Заубер): следователно той ще отговаря за всички ходове на спортния отдел на автомобилния гигант, включително конструирането на задвижващи агрегати и едноместни болиди.

Ауди, който пое целия холдинг Заубер през 2023 г. с цел да се установи във Формула 1 през 2026 г., когато ще влязат в сила новите технически правила в световния шампионат, замества по този начин бившия шеф на отбора на Макларън Андреас Зайдл и бившия председател на борда на Заубер Оливер Хофман, които "напускат проекта F1 като част от процеса на преструктуриране", решен от Ауди.

Биното, итало-швейцарски инженер, работи във Ferrari от 1995 г. до 2022 г., първо като инженер по двигателите, след това като технически директор и после като тим шеф: под негово ръководство като ръководител в Маранело идват седем победи (пет на Льоклер, една на Фетел, една на Сайнс), както и 40 подиума.

"Нашата цел е да пренесем характерната скорост на света на Формула 1 в проекта Ауди F1 чрез ясни управленски структури, дефинирани отговорности, намалени интерфейси и ефективни процеси на вземане на решения. За тази цел екипът трябва да може да действа самостоятелно и бързо", заяви главният изпълнителен директор на Ауди Гернот Дьолнер, който в бъдеще ще поеме поста председател на борда на Заубер Моторспорт на мястото на Хофман.