Ландо Норис спечели своя трети полпозишън във Формула 1, след като триумфира в квалификацията за утрешната Гран При на Унгария, в която неговият съотборник Оскар Пиастри ще стартира втори.

Британецът си гарантира полпозишъна с първата си летяща обиколка в третата фаза, в която той постигна 1:15.227. С нея той си осигури аванс от 0.328 пред Макс Верстапен, а Пиастри беше трети на 0.636 зад своя съекипник.

Във вторите излизания Пиастри стопи пасива си до 0.022, което му позволи да изпревари Верстапен, който също подобри своя резултат, но нидерландецът беше с 0.046 по-бавен от Норис. Британецът не направи втори бърз тур, тъй като сесията беше спряна с червен флаг точното когато той стартира летящата си обиколка.

Прекъсването бе наложено след инцидент с Юки Цунода, който изпусна колата си на изхода от петия завой, удари се в предпазната мантинела и разпръсна множество отломки до шестия завой, където спря разрушената кола на японеца. Това спиране дойде 2:13 минути преди края на квалификацията, която бе възобновена след пауза от повече от 10 минути.

След рестарта единствено Верстапен и Фернандо Алонсо останаха в своите гаражи, тъй като нямаха нови меки гуми, с които да атакува по-добри времена. Реално единствено Дениъл Рикардо направи по-бърза обиколка в заключителните секунди, за да изпревари своя съотборник Цунода в спора за деветото място.

Верстапен ще раздели втория ред с Карлос Сайнц, а от третия ще стартират Хамилтън и Шарл Леклер. Съотборниците в Астън Мартин Алонсо и Ланс Строл ще разделят четвъртата редица пред Рикардо и Цунода.

Само 0.010 разделиха Нико Хюлекенберг и Люис Хамилтън в битката за последното място в топ 10 в края на Q2, което бе спечелено от седемкратния световен шампион.

За Хюлкенберг остава 11-то място на стартовата решетка, а той ще раздели шестата редица с Валтери Ботас, който бе с 0.077 по-бавен от Хамилтън. Съотборниците в Уилямс Алекс Албон и Логан Сарджънт ще тръгнат от седмия ред, а Кевин Магнусен ще стартира 15-ти.

Серхио Перес и Джордж Ръсел бяха двете големи губещи в първата фаза на квалификацията, в която елиминирани бяха още Гуаню Джоу, Естебан Окон и Пиер Гасли. Перес се удари тежко в стената на деветия завой, което го извади от сесията и наложи нейното спиране.

  Мексиканецът ще потегли от 16-то място пред Ръсел, който се прибра в бокса по-рано от очакваното, тъй като горивото в неговата кола беше недостатъчно, за да може той да направи решителен тур. Джоу направи такъв, но остана 18-ти, докато съотборниците в Алпин Окон и Гасли дори не излязоха на пистата след червения флаг и ще трябва да си поделят последната редица на стартовата решетка.