Люис Хамилтън удържа на натиска на съотборника си Нико Росберг и спечели състезанието за Гран При на Испания.

Двамата пилоти на Мерцедес отново имаха тотално надмощие над всички останали, но битката помежду им бе много оспорвана. Стратегията им бе с еднакъв брой спирания в бокса, но с разменено поставяне на по-твърдите и по-меките смеси.

Това позволи на германецът да притисне Хамилтън в последните обиколки, но той успя да запази позицията си. Трети, след поредно много стабилно състезание, завърши новият пилот на Ред Бул Даниел Рикиардо.

Световният шампион Себастиан Фетел обаче бе може би най-впечатляващият пилот в надпреварата, тъй като тръгна от 15-та позиция, но успя да си проправи път до 4-то място.

Зад него останаха двамата пилоти на Ферари, като в последните обиколки местния любимец Фернандо Алонсо изпревари Кими Райконен за 6-то място.

 

На старта Люис Хамилтън и Нико Росберг запазиха първите си две позиции, но Валтери Ботас изпревари Даниел Рикардо за третото място. Най-лош старт направи Дженсън Бътън, който от 8-мо място изостана чак 13-ти.

Отпред очаквано двата мерцедеса наложиха непосилно темпо за останалите, докато Рикардо започна да притиска Ботас за третото място, макар и неуспешно. Фелипе Маса пък притискаше Алонсо за 7-то място, но и той не можа да го изпревари.

От бокса на Ред Бул пък помолиха Рикардо да пази колата, ако не може да изпревари Ботас и след още един неуспешен опит австралиецът се съгласи да намали малко темпото.

В средата на колоната Себастиан Фетел изпревари Гутиерес за 11-то място, а малко по-късно първи от пилотите влезе в бокса в 13-та обиколка. В 15-та обиколка влезе Рикардо, а в 16-та Грожан и Маса. В 17-та обиколка пръв от пилотите на Ферари влезе Алонсо, а обиколка по-късно и Райконен, но това не доведе до промяна на местата им.

От лидерите пръв в бокса влезе Хамилтън в 19-та обиколка, а Росберг остана още две обиколки на пистата, правейки много бързи времена. Въпреки това обаче след като смени гуми той се върна зад Хамилтън. Стратегията им обаче бе различна, защото Росберг сложи твърди гуми, докато Хамилтън бе с медиум.

От бокса на Мерцедес обясниха на Хамилтън, че при това положение трябва да натрупа поне 4 секунди аванс пред Росберг, докато на германеца съобщиха, че за момента стратегията му е добра.

Междувременно в 20-та обиколка в бокса от 3-то място влезе Ботас. В това време обаче Рикардо бе направил 5 бързи обиколки с по-новите си гуми и след връщането на пистата финландецът остана зад него на 4-то място.

В 25-та обиколка Кими Райконен атакува Грожан за 5-то място и успя да го изпревари. Малко след това същото направи и Алонсо.

Дистанцията между двамата пилоти на Мерцедес се движеше около 4 секунди, като Хамилтън се оплака от поведението на задната част на болида.

В 35-та обиколка влезе Грожан от 7-мо място, а обиколка по-късно и Алонсо от 6-то място. В 38-та обиколка Фетел атакува и изпревари на пистата Маса за 7-то място.

В 43-та обиколка пръв в бокса влезе Хамилтън и сложи по-твърдият тип гуми. В същия момент обаче Росберг се оплака от грейнинг и това му попречи да направи нужните бързи обиколки, за да стопи разликата от 4 секунди. Две обиколки по-късно в бокса влезе и Росберг и се върна на три секунди зад Хамилтън, с двама изостанали пилоти между тях.

Себастиан Фетел направи своето трето спиране в 53-та обиколка, а Алонсо обиколка по-късно. Въпреки това германецът успя да го  изпревари на първия завой. След това Фетел продължи да лети и застигна Райконен. В 57-та обиколка той го атакува и го изпревари за 5-то място.

Постепенно Фетел застигна и 4-тия Ботас и нямаше проблем да го изпревари в 64-та обиколка.

Фернандо Алонсо пък застигна Райконен, който беше със стратегия с едно спиране в бокса по-малко. Така с много по-добрите си гуми испанецът нямаше проблеми да изпревари съотборника си.

Отпред Росберг постепенно застигна Хамилтън и в последните две обиколки се залепи зад него.

 

  ГРАН ПРИ НА ИСПАНИЯ
       
  Пилот: Отбор: Време:
1 Люис Хамилтън Мерцедес 66 обиколки
2 Нико Росберг Мерцедес +0.6
3 Даниел Рикардо Ред Бул +49.0
4 Себастиан Фетел Ред Бул +76.7
5 Валтери Ботас Уилямс +79.2
6 Фернандо Алонсо Ферари +87.7
7 Кими Райконен Ферари +1 об.
8 Роман Грожан Лотус +1 об.
9 Серхио Перес Форс Индия +1 об.
10 Нико Хулкенберг Форс Индия +1 об.
11 Дженсън Бътън Макларън +1 об.
12 Кевин Магнусен Макларън +1 об.
13 Фелипе Маса Уилямс +1 об.
14 Данийл Квият Торо Росо +1 об.
15 Пастор Малдонадо Лотус +1 об.
16 Естебан Гутиерес Заубер +1 об.
17 Адриан Сутил Заубер +1 об.
18 Жулс Бианки Марусиа +2 об.
19 Макс Чилтън Марусиа +2 об.
20 Маркус Ериксон Катерам +2 об.
       
Най-бърза обиколка: Фетел, 1:28.918
       
  Отпаднали:    
  Камуи Кобаяши Катерам +32 об.
  Жан-Ерик Верн Торо Росо +42 об.
       
  Класиране пилоти:  
1 Люис Хамилтън 100  
2 Нико Росберг 97  
3 Фернандо Алонсо 49  
4 Себастиан Фетел 45  
5 Даниел Рикардо 39  
6 Нико Хулкенберг 37  
7 Валтери Ботас 34  
8 Дженсън Бътън 23  
9 Кевин Магнусен 20  
10 Серхио Перес 20  
11 Кими Райконен 17  
12 Фелипе Маса 12  
13 Роман Грожан 4  
14 Жан-Ерик Верн 4  
15 Данийл Квият 4  
       
  Класиране отбори:  
1 Мерцедес 197  
2 Ред Бул 84  
3 Ферари 66  
4 Форс Индия 57  
5 Уилямс 46  
6 Макларън 43  
7 Торо Росо 8  
8 Лотус 4