Министерството на физическото възпитание и спорта ще увеличи размера на олимпийските стипендии за част от атлетите.

Състезателите, които покриха норматив за световното и олимпийските игри тази година, ще получават по 500 лв. В тази група влизат Виктор Нинов (скок на височина), Инна Ефтимова (100 м), Андриана Бънова (троен скок) и Петя Дачева (троен скок).

Досега атлетите се водеха на 300 лв., а с удръжките стипендиите бяха 229 лв. Всички национали са извън I група олимпийска подготовка, тъй като покриха норматив в средата на годината.

По-голяма стипендия от министерството ще получи Ивет Лалова. Спринтьорката, която спечели старт от Диамантената лига, ще получава по 800 лв., тъй като има участия на олимпийски игри. Досега Ивет вземаше 229 лв.

Увеличението на стипендиите стана след среща между министъра на спорта Свилен Нейков и мениджъра Георги Павлов. Пари ще получават и треньорите на Нинов, Ефтимова, Бънова и Дачева, които до момента не получаваха нищо.

Междувременно стана ясно, че Андриана Бънова ще дебютира в Диамантената лига. Националката ще участва в турнира в Лондон (Вбр) в петък. В Лондон ще бяга и Ивет Лалова.