Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира на твърди кортове от сериите АТП 500 в австрийската столица Виена с награден фонд 2,47 милиона евро. Поставеният под номер 3 Димитров стартира с успех срещу китаеца Жижен Жанг с 6:4, 7:5 за 96 минути.  

Хасковлията, полуфиналист в надпреварата през 2022 година, стартира лошо и допусна пробив в откриващия гейм, но постепенно започна да намира играта си и изравни за 3:3, а след това реализира нов брейк в десетия гейм, с което спечели първия сет срещу 46-ия в света азиатец.

Във втората част Димитров пропусна четири възможности за пробив - по 2 във втория и в шестия гейм, но все пак успя да реализира брейк в последния възможен момент, за да триумфира. 

Българинът пласира 12 аса и общо 32 печеливши удара, а с успеха той си осигури 36130 евро и 50 точки за световната ранглиста, в която заема деветата позиция.

За място на четвъртфиналите Димитров ще срещне утрe 27-ия в класацията на АТП Томаш Махач (Чехия), който започна с успех срещу Фабиан Марожан (Унгария) със 7:6(5), 6:1.

Чехът наниза 10 аса и спечели 28 от 31 точки при вкаран първи сервис, като не даде нито една възможност за пробив на съперника. Той взе оспорвания първи сет с тайбрек, в който реализира обрат от 3:5 точки с четири поредни разигравания, а във втората част поведе с 5:0 гейма и това се оказа решаващо.

Димитров и Махач не са се срещали досега.