Бившият тенисист Ги Форже смята, че Рафаел Надал е бил психически най-силният сред играчите от "голямата тройка".

Бившият директор на Ролан Гарос смята, че испанският тенисист е превъзхождал в това отношение, въпреки че много други смятат, че това е характеристика преди всичко на Новак Джокович. Френският специалист изтъква, че никога не е виждал Надал с наведена глава. Той отиде крачка по-далеч и сравни испанеца с някои по-възрастни играчи.

„Докато някои от другите легенди можеха да покажат признаци на раздразнение или да се откажат по време на мачове, никога не съм виждал Надал да приема поражение. До последната точка. Дори когато го сравнявате с Джими Конърс или Лейтън Хюит, майстори на издръжливостта, той е малко по-напред от тях. Това вероятно беше най-голямата му сила. Независимо от резултата или физическото нараняване, съперника или настилката, той винаги си казваше: „Ще намеря решение и ще премина през всичко“. Не знам откъде намери сили за това“, каза цитираният от "Труд" Форже.

Надал загуби от Новак Джокович с 6:2, 7:6 (5) в мача за третото място на демо турнира в Рияд. Испанецът обяви, че ще се оттегли от активния тенис през ноември на финалния турнир за Купа Дейвис в Малага.