Четирикратният шампион Новак Джокович от Сърбия се класира за полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" 1000 в Шанхай с награден фонд от почти 9 милиона щатски долара.

В четвъртфиналите поставеният под номер 4 в схемата Джокович се справи с 19-годишния чех Якуб Меншик с 6:7(4), 6:1, 6:4 за 2 часа и 21 минути игра.

Меншик, който в предишния кръг отстрани българина Григор Димитров, игра много силно в първия сет. Въпреки че допусна пробив за 4:5 гейма, той веднага успя да го върне и да вкара откриващата част в тайбрек. 

В него Джокович поведе с 3:0 точки, но Меншик спечели седем от следващите осем разигравания, за да поведе в резултата.

Много по-големият опит на Джокович в такива мачове обаче ясно си пролича в следващите два сета. Носитлят на 24 титли от турнирите от Големия шлем стабилизира изключително много играта си в следващите два сета и не остави почти никакви възможности на противкника. Сърбинът допусна 15 непредизвикани грешки в първия сет, но във втория и третия направи общо само 11.

Бившият водач в световната ранглиста поведе с 3:0 гейма в началото на втория сет и го взе за едва 31 минути с 6:1.

В решителния трети сет сърбинът реализира нов пробив за 3:2 гейма, който реши изхода на мача.

За място на финала Джокович ще спори с американеца Тейлър Фриц, който по-рано днес победи с 6:3, 6:4 белгиеца Давид Гофен. Седмият в схемата Фриц се справи с 33-годишния Гофен за едва 83 минути, след като наниза 10 аса, 23 печеливши удара и допусна да загуби подаването си само веднъж в целия мач.

До момента Джокович и Фриц са срещали девет пъти в официални мачове, като сърбинът е спечелил всички мачове.

В другия полуфинал ще играят номер 1 в световната ранглиста Яник Синер от Италия и чехът Томаш Махач.