Чехът Томаш Махач се класира за полуфиналите на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Шанхай с награден фонд 9 милиона долара.

Поставеният под номер 30 Махач поднесе изненадата, след като елиминира третия в схемата Карлос Алкарас (Испания) със 7:6(5), 7:5 и сложи край на серията от 12 поредни победи на съперника.

Чехът взе оспорвания първи сет след тайбрек, в който поведе с 5:2 точки и това се оказа решаващо. Във втората част той пропиля пробив аванс, но успя отново да вземе подаването на съперника за 6:5, след което затвори мача при собствен сервис след почти два часа първокласен тенис. Така Махач записа втора победа в кариерата си над играч от топ 5 на световната ранглиста.   "В момента нивото на играта ми е много високо. През цялата седмица се представям отлично, чувствам се уверен. Знаех, че срещи играчи като Карлос трябва да бъда на върха на възможностите си, защото в противен случай падаш с 2:6, 3:6 и си отиваш вкъщи. Радвам се, че успях да го направя и спечелих в два сета", коментира чехът.

За място на финала той очаква водача в световната ранглиста Яник Синер (Италия).

Синер елиминира с убедителното 6:1, 6:4 шампиона от 2019 година и пети в схемата Даниил Медведев (Русия), който се оплакваше от проблеми с дясното рамо.

Италианецът достигна до петия си полуфинал за сезона в турнирите "Мастърс" и изравни показателите в мачовете си срещу Медведев на 7:7 победи, след като днес записа седми успех в последните им осем срещи.

Снимка: БГНЕС