Лия Каратанчева се класира за финала на двойки на международния турнир на клей по тенис за жени в Пазарджик с награден фонд от 60 хиляди долара. Надпреварата от веригата на Световната  федерация по тенис (ITF) се провежда на кортовете на ТК "Фаворит".

Каратанчева  и Сапфо Сакелариди (Гърция), четвърти поставени, елиминираха номер 2 Ела Зайдел и Даря Семенистая (Латвия) с 6:3, 1:6, 10-6. След размяна на първите два сета българката и гъркинята взеха аванс от 8:4 точки в решителния шампионски тайбрек и задържаха преднината си, за да триумфират.

Така в спора за трофея те ще срещнат утре третите в схемата Вероника Ерявец (Словения) и Анита Вагнер (Босна и Херцеговина).

Каратанчева има три титли в турнирите на ITF при дуетите, две от които през този сезон, а с достигането до финала тя си осигури 836 долара и 49 точки за световната ранглиста на двойки.

По-рано днес българката отпадна на четвъртфиналите на сингъл.

Участващата с "уайлд кард" в схемата поединично 21-годишна Каратанчева загуби от германската квалификантка Каролине Вернер с 6:7(3), 2:6 след 99 минути игра. Тя на два пъти пропиля пробив аванс, включително при 6:5 гейма, когато сервираше за първия сет, но не успя. В тайбрека Каратанчева допусна изоставане от 2:6 точки, което се оказа решаващо. Във втората част по-опитната 28-годишна Вернер, 572-а в класацията на УТА, се възползва по-добри от шансовете си и поведе с 4:1, след което запази предимството си.

Въпреки поражението, Каратанчева заработи 1543 долара и 16 точки за световната ранглиста, в която заема 364-ата позиция. 

Снимка: БФ Тенис