Цял живот играя за България, всеки може да прави различни заключения. Това заяви в интервю за bTV, взето в Монте Карло, първата ни ракета Григор Димитров, който се подготвя за демонстративния мач с Новак Джокович на 17 септември в "Арена София" от 20:00 часа. Григор тренира в родния си град Хасково, а благотворителната среща с бившия номер 1 в света чука на вратата.

Относно разочарованието от загубения четвъртфинал на Ю Ес Оупън, когато бе принуден да се откаже в мача си срещу Франсис Тиафо заради контузия, Гришо сподели: "Със сигурност емоционалната болка е по-силна от физическата. Физическата никога не ме е плашила. Всеки спортист изпитва болка, ние всички играем всеки ден с болка. За мен е много важно да знам в подобни ситуации кога мога и кога трябва да натисна повече физически и кога трябва да бъда по-пестелив", заяви той и допълни:

"Винаги съм бил човек, който е носил сърцето си отвън. Не мисля, че съм толкова добър в криенето. Дали ще е пред публика, или пред когото и да било. Никога не съм гледал да имам някакъв вид фасада. Когато изпитвам такъв тип чувства, винаги се затварям към себе си и винаги търся вината първо в себе си: Кое мога да подобря? Кое съм направил добре? Къде съм объркал нещата? Или нещо, с което съм нарушил дисциплината. Най-различни въпроси, които аз самият си задавам на себе си и трябва да ги задавам на себе си".

Димитров ще се вложи максимално в турнирите до края на годината. Негова мечта остава да стане шампион в турнирите от Големия шлем, където до момента има три полуфинала. "Водя една своя битка, то не е битка, но мой вид състезание. Нямам какво да доказвам на никого, само на себе си. Мисля, че съм в позиция, в която мога да искам още от себе си. Разбира се, много искам да спечеля един от тези турнири (б.ред - от Големия шлем – Аустрелиън Оупън, Ролан Гарос, Уимбълдън и Ю Ес Оупън), защото това винаги ми е било голяма цел. Но със сигурност трябва да направя и нужните стъпки преди това. В момента, малко по малко, аз ги правя тези стъпки и те ми дават сигурност. Ако продължавам да показвам постоянство и се поставям в позиция да мога да побеждавам добрите играчи, които са пред мен, ако тялото ме държи, аз не мога да видя края и винаги ще продължавам да се стремя да вървя напред, докато мога", уверен е българинът.

А по отношение на това дали понякога остава сам със себе си след болезнена загуба, 33-годишният хасковлия каза: "Понякога това е нужно, според мен. Аз така или иначе го правя. След мача (б.ред - с Тиафо на Ю Ес Оупън) не се чувствах комфортно, не можех да спя, нямах желание за много неща, но в тези моменти аз винаги се обръщам към себе си. Почвам да си задавам въпроси, които е нужно да се зададат. Имам страхотен отбор около себе си, родители, близки, които ми дават перспектива да продължавам напред. Това са хора, на които винаги мога да се облегна".

Много е лесно да паднеш духом в нашата игра. Разговарял съм много пъти със спортисти и от други спортове, но до момента не съм видял спорт, който в единия ден може толкова да се въздигне, а на другия ден да си под земята. Даже няма достатъчно силна дума, която да го опише всичкото това усещане. То е, някак си, много лично. Всеки води своята лична борба. Различни са нещата, които те карат да се чувстваш добре на корта, различни са нещата и които те карат да се пропукваш. Но всеки е минавал от там и е бил там. Аз не познавам човек, който играе тенис и не е нервен. Въпросът е как подхождаш към тези моменти: дали би се изплашил, дали не откриваш правилния начин на дишане, може би публиката, или играчът срещу теб те притеснява…Толкова са много факторите", каза още нашият тенисист.

Димитров призна, че харесва да го критикуват и вече приема тези критики по-скоро като "комплимент". "Ако всеки казва само добро за теб, ако някой твърди, че във всичко си перфектен, значи нещо не е наред. На мен ми харесва да ме критикуват. Навсякъде по света има завист, не само в България. И когато се сблъскам с това, напоследък започвам да го имам като комплимент. Значи си направил нещо. И продължаваш да правиш нещо. И продължавам да правя нещо. Какъв по-голям кеф от това? Ако започна да се захващам за най-малките приказки по мой адрес, това означава да се принизя на това ниво, а в това не намирам никакъв смисъл".

Една от най-големите критики по адрес на Григор е свързана с това, че не е дал достатъчно на България и често е предпочитал да не участва за страната ни на Купа Дейвис за сметка на други турнири. "Цял живот играя за България, цял живот съм с български паспорт, цял живот имам знамето до мен, гербът на България е в ракетата ми. Всеки може да прави различни заключения. Не позволявам това да ме нарани. Не позволявам", добави бившият номер 3 в световната ранглиста.