Световната антидопингова агенция (УАДА) все още не е решила дали да обжалва решението за оневиняване на шампиона от Откритото първенство на САЩ по тенис Яник Синер за положителните му тестове за стероиди и има още три седмици, за да го направи.

УАДА разкри подробности за крайния срок на обжалването пред АП, показвайки, че Световният антидопингов кодекс дава срок на базираната в Монреал агенция поне до края на септември да подаде жалба по случая с италианския тенисист.

По рано днес вестник "Кориере дела Сера" съобщи, че Световната антидопингова агенция (УАДА) няма да подава жалба срещу решението на Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA) да не дисквалифицира световния номер 1 в мъжкия тенис Яник Синер.

УАДА и италианската антидопингова агенция, са единствените две организации, които могат да оспорят решението на независимия съд, обявено от ITIA на 20 август.

Докато правилата за допинг гласят, че всяка друга страна с право на обжалване, като Италия, има 21 дни да го направи, УАДА след това получава още 21 дни.

Днес е 21-ият ден от обявяването на решението на трима съдии в Лондон, но италианската агенция все още не е подала жалба. Не беше ясно обаче дали първоначалният 21-дневен краен срок е изтекъл във вторник, тъй като този прозорец се отваря едва, след като всички страни получат решението и съответните документи, което може да бъде поне няколко дни или повече след обявяването му. След това УАДА има още 21 дни, за да подаде жалба до Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана (Швейцария).

Синер даде два положителни теста за анаболен стероид през март, но в крайна сметка не беше наказан, тъй като ITIA реши, че той не е виновен. Обяснението на италианеца беше, че забранената субстанция е попаднала в тялото му неволно чрез масаж от неговия физиотерапевт, който използвал спрей, съдържащ стероида, за да третира собствения си порязан пръст.