В неделя вечер, 8 септември, приключи 144-то издание на Откритото първенство на САЩ по тенис. То започна на фона на допинг скандал свързан с името на световния номер 1 при мъжете – Яник Синер, за когото стана ясно, че е дал две положителни допинг проби по време на Мастърса в Индиан Уелс през март тази година. Турнирът стартира с името на италианеца и завърши с него, тъй като Синер грабна титлата в Ню Йорк по един сравнително категоричен начин, надигравайки на финала представителя на домакините Тейлър Фриц с 6-3, 6-4, 7-5.

23-годишният тенисист стана първият италианец, който печели Ю Ес Оупън при мъжете, като по пътя към трофея даде само два сета – по един на Макензи Макдоналд (първи кръг) и на Даниил Медведев (1/4-финал). Освен Фриц и Макдоналд, Синер преодоля още двама американци – Алекс Микелсен и Томи Пол. За никого не е изненада, че световният номер 1 триумфира на Флъшинг Медоус, след като непосредствено преди надпреварата вдигна купата в Синсинати, където победи Франсис Тиафо.

Синер без никакво съмнение е един от двамата най-добри тенисисти през сезона заедно с Карлос Алкарас, който спечели титлите на Ролан Гарос и Уимбълдън, а Синер ликува на твърдите кортове в Мелбърн и Ню Йорк. С 55 успеха и едва 5 загуби от началото на годината, гарнирани с шест титли – Аустрелиън Оупън, Ротердам, Маями, Хале, Синсинати и Ю Ес Оупън, възпитаникът на Дарън Кейхил демонстрира нагледно, че ако се опази от контузии и неочаквани спадове, ще бъде един от тенисистите, които ще диктуват модата при мъжете в следващите години.

Това, което обаче хвърли прах в очите на мнозина и предизвика недоволство у колеги на Синер – както бивши, така и настоящи, беше допинг скандалът с неговото име. Двете положителни проби – дадени преди около половин година, за забраненото вещество клостебол - стероид, който може да се използва за изграждането на мускулна маса, така и не доведоха до спиране на правата на италианеца. Причината – от Международната агенция за тенис интегритет приеха жалбата му, че субстанцията е попаднала в неговото тяло по неволен начин, а именно от неговия физиотерапевт. Той използвал спрей за рана на ръката си, след което е третирал Синер без ръкавици.

Очаквано немалко тенисисти изразиха негодувание от решението на Международната агенция за тенис интегритет да не накаже световния номер 1, при това преди Откритото на САЩ, където италианецът логично бе сред фаворитите. Ник Кирьос, Денис Шаповалов и Лиъм Броуди изразиха гласно мненията си, че Синер трябва да понесе наказание, без значение дали веществото е попаднало волно или неволно в тялото му. И, разбира се, това недоволство е разбираемо, тъй като липсата на санкция в конкретния случай може да създаде опасен прецедент и категорично вреди на имиджа на тениса.

Тенисисти като Симона Халеп, която дълго време се опитваше да докаже невинността си и пропусна редица месеци извън корта, не могат да приемат с лека ръка подобно решение. А титлата на Синер в Ню Йорк не помогна за това доверието към италианеца да се върне. Още повече, че самият номер 1 при мъжете се раздели с хора от екипа си след случилото се, в опит да избегне подобни проблеми в бъдеще.

Едно от мненията, които се дискутираха и описват ясно ситуацията, бе това на вече бившия играч – легендата Роджър Федерер, който гостува на Ю Ес Оупън. Запитан относно допинг скандала с италианеца, Маестрото заяви следното: „Не смятам, че Синер е приел веществото умишлено и е действал против правилника, но съм изненадан, че той не бе наказан, докато случаят не бъде разрешен“. Точно в това се крие тънкият момент в казуса – немалко вярват на Яник, че той в действителност не е знаел за попадналото в тялото му вещество, но предвид факта, че то в крайна сметка е там, е трябвало да последва санкция, за да се избегне целият този шум около името на италианеца.

Синер безспорно е бъдещето на мъжкия тенис. Това бе доказано в неделния финал срещу Фриц, в който той бе безапелационен в по-голямата част от срещата. С вече две титли от Шлема на сметката си, италианецът е готов за още успехи на голямата сцена. Това петно от последните няколко седмици обаче трудно ще бъде изчистено и може би самият той не е виновен за това. Единственото, което му остава, е да работи на корта, за да постига целите си.

А от Международната агенция за тенис интегритет вероятно трябва да послушат бившия номер 1 Новак Джокович, който призова за по-ясни и стандартизирани протоколи – не за друго, а за да се избегнат подобни казуси, които вредят както на Синер, така и на неговите колеги, потърпевши от допинг, а и на репутацията на един от най-хубавите индивидуални спортове – тениса. | БГНЕС

---------------------------------------------------------------

Стефан Игнатов, редактор в Спортен отдел на БГНЕС